Ga naar de inhoud

Aardgasvrij voor iedereen

27 juni 2019
Afbeelding van gas

Net als de rest van Nederland is ook ’s-Hertogenbosch aardgasvrij in 2050. We stappen over op andere manieren om huizen te verwarmen en te koken. Daarom is het belangrijk dat we huizen stevig isoleren en duurzame energie gaan gebruiken. Dat moet mogelijk zijn voor iedereen in onze gemeente: ook degenen die minder te besteden hebben. Daarom starten we het project ‘Aardgasvrij voor iedereen’.

Het project richt zich in eerste instantie op mensen in Hintham, Sparrenburg, Zuid, Buitenpepers en ’t Zand. Deze vijf buurten werden kortgeleden aangewezen als de plekken waar we samen met geïnteresseerde bewoners de eerste stappen zetten richting aardgasvrij wonen. Wethouder Mike van der Geld: “In deze buurten gaan we uitzoeken hoe juist mensen die weinig te besteden hebben ook kunnen meedoen. In gesprek met de bewoners willen we erachter komen wat hun motieven en belemmeringen zijn en samen werken aan oplossingen. De kennis die we hier opdoen gebruiken we bij de aanpak van de energietransitie in de hele gemeente”.

Tussen wal en schip

Het project richt zich in eerste instantie op mensen met een lager inkomen in het bezit van een koopwoning. Deze woningen zijn relatief vaak slecht geïsoleerd, waardoor er nog veel energie te besparen is. Waar verhuurders dit vaak voor hun huurders regelen, vallen de huiseigenaren met een lager inkomen tussen wal en schip. Zij kunnen de kosten voor huisisolatie of zonnepanelen niet dragen en komen niet in aanmerking voor een lening. Hoe we hen in de toekomst bij kunnen helpen om toch maatregelen te nemen, onderzoeken we. Begin 2020 moet dit duidelijk zijn. Mogelijk breidt het project dan ook uit naar andere doelgroepen zoals huurders.

Provinciale pilot

Het project ‘Aardgasvrij voor iedereen’ van gemeente ‘s-Hertogenbosch is onderdeel van de provinciale pilot ‘Energie voor Iedereen’. In deze pilot delen vier gemeenten kennis en ervaringen rond het thema betaalbaarheid van de energietransitie. Naast ’s-Hertogenbosch doen gemeenten Tilburg, Bernheze en Breda mee. De provincie Noord-Brabant ondersteunt dit met een financiële bijdrage en begeleiding gedurende het proces.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/06/article/aardgasvrij-voor-iedereen/