Ga naar de inhoud

Eikenprocessierupsen in groten getale aanwezig!

27 juni 2019
Eikenprocessierups

Jaarlijks komt de eikenprocessierups voor in onze gemeente. Ook nu is hij weer in groten getale aanwezig. Er is dit jaar sprake van een grootschalige plaag.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel.  Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Veel meldingen

Omdat er sprake is van een grootschalige plaag, ontvangen we veel meldingen. Deze zetten we allemaal op een lijst. De aannemer maakt overuren, maar helaas lukt het niet om alle meldingen direct op te pakken. Gevoelige locaties, bijvoorbeeld in de buurt van scholen pakken we als eerst aan.

Bestrijding

Wij doen er alles aan om de eikenprocessierups te bestrijden. We zijn in mei begonnen met het wegzuigen van de eerste nesten. Nesten in de buurt van kindcentra, sportparken, recreatiegebieden, evenementen en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest. Ook na het verwijderen van de nesten kan er op dezelfde locatie weer een nest ontstaan. Lees meer over onze aanpak in de veelgestelde vragen (pdf).

Reguliere werkzaamheden

Reguliere werkzaamheden worden aangepast om ervoor te zorgen dat aannemers en bewoners geen extra overlast krijgen van de eikenprocessierups. Er wordt bijvoorbeeld niet gemaaid rondom eikenbomen en snoeiwerkzaamheden worden uitgesteld.

Wees altijd alert

Omdat de bestrijders de grote hoeveelheid meldingen niet allemaal direct kunnen oppakken, plaatsen we op sommige plekken met verhoogd risico waarschuwingsborden of afzetlint. Wees alert bij elke eikenboom en vermijd elk contact met de rupsen.

Gaat u wandelen? Blijf op wegen en paden en uit de buurt van eikenbomen. Ziet u een nest, geef het aan ons door via het meldpunt.

Toch in contact gekomen met brandharen?

Binnen een paar uur ontstaan klachten zoals jeuk, bultjes, blaasjes, rode huid en dikke of ontstoken ogen. Soms lijken de klachten op een verkoudheid; een loopneus, kriebel in de keel, moeilijk slikken en/of kortademigheid. Sommige mensen reageren zo sterk op de brandharen dat ze last krijgen van braken, duizeligheid, koorts en een algeheel ellendig gevoel.

  • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
  • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
  • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
  • Probeer niet te krabben of te wrijven
  • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
  • Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten afgebroken worden

Meer informatie

Wij werken samen met de GGD en volgen de (communicatie)richtlijnen die door de GGD zijn opgesteld. De GGD heeft een nieuwe campagne gelanceerd om inwoners te informeren over de eikenprocessierups. Ze doen dit met behulp van Oakie. Oakie waarschuwt en informeert over alles over, voor en tegen de eikenprocessierups. Kijk op www.oakie.info voor meer informatie.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/06/article/eikenprocessierupsen-in-groten-getale-aanwezig/