Ga naar de inhoud

100 gemeentelijke gebouwen energiezuinig

8 juli 2019
Foto van een plat dak met daarop zonnepanelen

De gemeente maakt de komende twee jaar 100 eigen panden zo energiezuinig mogelijk. Zo besparen we niet alleen energie maar verminderen we ook de uitstoot van CO2. Wethouder Roy Geers: “Naast duurzame gebouwen hebben we ook duurzame gebruikers en bewoners nodig. Zij hebben veel invloed op het energieverbruik. Met eenvoudige aanpassingen in je leefstijl kun je al een groot verschil maken. En energiebesparing levert veel extra comfort in een gebouw op. Zoals een prettig klimaat en minder luchtvochtigheid.”

Zonnepanelen, LED lampen en slim opwarmen

De aanpak van de eerste gebouwen is inmiddels gestart. Vandaag starten de werkzaamheden aan kindercluster De Meerlaer in Rosmalen. Er komen 90 zonnepanelen op het dak en er komen in het hele gebouw nieuwe LED lampen. Ook zorgen we dat de warme lucht die uit het gebouw komt straks wordt benut om de verse lucht die het gebouw in komt op te warmen. Daardoor hoef je minder te stoken. Dit bespaart energie en er is minder CO2-uitstoot. Ook verbetert de luchtkwaliteit in het gebouw en dat is een stuk gezonder.

Het werk aan de 100 gebouwen stemmen we zoveel mogelijk af met de gebruikers. Vandaar dat we nu alle kinderen met vakantie zijn bij De Meerlaer aan de slag gaan.

Duurzame gebruikers

Vijf aannemers en vier installateurs voeren het werk uit. Na oplevering onderhouden ze de installaties en houden ze het energieverbruik in de gaten. Zo weten we of onze aanpassingen ook echt effect hebben. Zijn de energiegegevens anders dan we verwachten? Dan bekijken we samen met de huurders waar dit aan ligt. Denk aan: het sluiten van deuren, de verwarming een graadje lager zetten,  ventileren, apparatuur goed instellen. Zo zorgen we er samen voor dat onze huurders voordeel hebben van hun energiezuinige pand. En dragen we met elkaar bij aan een duurzaam ’s-Hertogenbosch.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/07/article/100-gemeentelijke-gebouwen-energiezuinig/