Ga naar de inhoud

Tips voor tijdens de hitte

22 juli 2019
Afbeelding van glazen water met limoen

Het is de volgende dagen warm. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land. Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan geactiveerd. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer kleiner maken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

Drink veel: Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. Het liefst water, minimaal twee liter per dag. Van alcohol kun je juist beter niet te veel drinken.

Kleed je luchtig: Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen en linnen bijvoorbeeld.

Vermijdt zware inspanning: Als je graag wilt sporten doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is. Of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.

Doe vast boodschappen: Zorg dat je boodschappen in huis hebt. Zo hoef je niet op het heetste moment van de dag de deur uit.

Controleer je medicijnen: Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter. Overleg evt. met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicijnen speciale voorzorgsmaatregelen bij hitte moet nemen.

Verkoel jezelf: Bijvoorbeeld door je polsen te koelen onder een stromende kraan en door een ventilator neer te zetten.

Ga beschermd naar buiten: Moet je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je huid en gezicht met zonnebril of hoedje. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je buiten bent.

Wil je zwemmen? Bekijk hier waar dit in onze gemeente veilig kan. 

En verder:

  • Houdt de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

 Wat is een hitteplan?

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten.

Vooral voor groepen kwetsbare mensen. Dat zijn o.a. ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Tips, advies of vragen

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/07/article/tips-voor-tijdens-de-hitte/