Ga naar de inhoud

Eendjes voeren is minder onschuldig dan het lijkt

12 september 2019
Eend met jongen bij sloot in Hambaken Noord

Jaarlijks gooien Nederlanders veel ‘overtollig’ voedsel weg. Een groot deel verdwijnt in de afvalcontainer. Maar ook wordt een deel aan vogels en eenden gevoerd. In de meeste gevallen gaat het om oud brood.

Eenden voeren

Eendjes voeren, we hebben het allemaal weleens gedaan. Het lijkt zo onschuldig, maar dat is het niet. Het is erg slecht voor de dieren én voor de waterkwaliteit. Eenden kunnen ziek worden en leven korter als ze regelmatig brood eten. Brood is te eenzijdig voedsel voor eenden. In brood zit veel zout en vaak is het zelfs beschimmeld. Ook is het niet nodig, want eenden eten vooral gras en waterplanten.

Waterkwaliteit

Achtergebleven broodresten vervuilen het water. De kwaliteit van het water gaat achteruit en het gaat stinken. Resten brood lossen op in het water en zijn een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Doordat de hoeveelheid zuurstof afneemt en de algengroei toeneemt stikken vissen en andere waterdieren. Door rottend brood groeien giftige botulisme-bacteriën beter. Door botulisme raken eenden verlamd waardoor ze verdrinken.

Ongedierte

Het brood trekt niet alleen eenden aan, maar ook ongedierte zoals ratten en muizen. Ratten gaan op onderzoek uit en verkennen de rest van de buurt. Een rat lust alles en kan schade veroorzaken doordat hij knaagt aan alles wat hij in zijn buurt vindt, zoals telefoonkabels en isolatiemateriaal. Daarnaast kan hij ziektes met zich meedragen.

Geef overtollig voedsel een tweede leven

Voor veel mensen is eten weggooien echter iets dat tegen hun principe is. Geef overgebleven voedsel een tweede leven. Vries het in of geef het aan anderen.

Voorlichting

Komende periode leggen we contact met basisscholen, om samen te kijken hoe we kinderen en ouders beter kunnen voorlichten. Ook plaatsen we borden op locaties waar nu veel eenden gevoerd worden.

Bekijk hier het filmpje op Youtube over Piet de Rattenvanger in 's-Hertogenbosch.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/09/article/eendjes-voeren-is-minder-onschuldig-dan-het-lijkt.html