Ga naar de inhoud

Nieuw verkeerslicht voor voetgangers

17 september 2019
Oversteekplaats met voetgangerlicht

Vanaf woensdag werken de verkeerslichten voor voetgangers op de kruising Graafseweg-Lagelandstraat- Van Grobbendoncklaan anders. Vanaf nu ziet een voetganger het licht alleen bij de start van een oversteek. Eigenlijk hetzelfde als dat nu geldt voor al het overige verkeer. Ook voegden we een ''buzzer' aan de drukknop toe. Naast ‘licht’ en ‘geluid’ (rateltikker) heeft de knop nu ook een trilfunctie. Met deze laatste toevoeging geven we invulling aan de wens van het gehandicaptenplatform.

Veilig voor iedereen

De gemeente ’s-Hertogenbosch zet zich in om te zorgen voor veilige en duurzame oversteekplaatsen voor iedereen. We maken hierbij gebruik van slimme technieken. Zie bijvoorbeeld ook de afteller bij verkeerslichten en de introductie van de Schwung-app. We streven hierbij altijd naar de meest optimale regeling bij verkeerslichten. Maar blijven daarbij wel binnen de wettelijke veiligheidsgrenzen.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Het is mooi om te zien dat we bij deze oversteek er in zijn geslaagd om een nieuwe ontwikkeling meteen in de praktijk te brengen. We dagen onze inwoners uit om zich zo duurzaam mogelijk te verplaatsen. Comfort en veiligheid voor de voetganger is dus van belang. Wat dit verkeerslicht extra bijzonder maakt is de 'buzzer'. Met deze extra trilfunctie zorgen we dat iedereen veilig een oversteek kan maken”.

Aanpassing wet

Sinds 1 juli 2019 is de wet aangepast. Hierdoor is het mogelijk om een verkeerslicht voor voetgangers te plaatsen bij het vertrekpunt van de oversteek. Voorheen had een voetganger steeds zicht op het verkeerslicht tijdens de oversteek. Dit zorgde soms voor een onveilig gevoel als het licht op rood sprong. Daarnaast ontvingen we klachten dat de verkeerslichten niet goed stonden afgesteld. Dit is met de nieuwe voetgangerslichten verleden tijd. Gemeente ’s-Hertogenbosch is de eerste gemeente in Nederland die na de wetswijziging de nieuwe verkeerslichten toepast.

Vervolg

De verkeerslichten op de kruising Graafseweg – Lagelandstraat – Van Grobbendoncklaan waren toe aan vernieuwing. Daarom is dit de eerste kruising waar we ook de voetgangerslichten hebben aangepast. We testen de komende tijd deze nieuwe aanpak en vragen naar ervaringen van gebruikers. Als de ervaringen positief zijn volgen ook andere kruispunten in de stad.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/09/article/nieuw-verkeerslicht-voor-voetgangers.html