Ga naar de inhoud

Controle mensenhandel en illegale bewoning

11 oktober 2019
Onveilige situatie in een kamer

30 september en 9 oktober hebben we een controle uitgevoerd bij verschillende bedrijven en woningen. Dat deden we samen met politie, Enexis en Legitiem. Dit omdat we twijfels hebben bij het naleven van sommige regels. Vooral in een aantal horecagelegenheden en bewoning van huizen. De controle heeft tot doel op te treden tegen illegaal verblijf in Nederland of het illegaal aan het werk zetten van mensen.

Burgemeester Mikkers: “Veiligheid en leefbaarheid is een groot goed. Voor iedereen in gastvrij ’s-Hertogenbosch. Een veilige plek om te wonen en te werken, is daar absoluut onderdeel van. Gelukkig delen de meeste inwoners en ondernemers dit. De partijen die mensen uitbuiten of de regels overtreden, pakken we aan”.

Succesvolle actie

In totaal zijn er 20 woningen en 10 ondernemers bezocht. Op bijna alle plekken was er iets niet in orde. Zo waren bij twee horecazaken werknemers aan het werk waarvan de papieren niet in orde waren.

Op meer plekken woonden mensen onder slechte omstandigheden. Ook waren deze panden brandonveilig. In een was de situatie zo ernstig dat we hen hebben geadviseerd ergens anders te gaan wonen. We hebben aangeboden hen daarbij te helpen als het hen zelf niet lukt.

Deze woningen worden gebruikt door werkgevers om hun werknemers te huisvesten. Deze manier van huisvesten vergroot de kans van mogelijke uitbuiting van deze werknemers. Ook kan het leiden tot ondermijning.

We onderzoeken of deze constateringen gevolg kan hebben voor horecavergunningen die deze eigenaren hebben.

Eén overheid

In Oost Brabant werken gemeenten, politie, belastingdienst en Openbaar Ministerie samen om de veiligheid en leefbaarheid te bewaken. We willen dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en iedereen eerlijke kansen krijgt. Eventuele ondermijnende activiteiten in deze horeca pakken we als één overheid aan.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/10/article/controle-mensenhandel-en-illegale-bewoning.html