Ga naar de inhoud

Restauratiearchitect bekend voor Huis van Bosch

3 oktober 2019
Foto van buitenzijde de Kleine Winst

Verlaan & Bouwstra architecten gaat het ontwerp maken voor de restauratie van het rijksmonument ‘De Kleine Winst’.  Het pand aan de Markt 29 wordt het ‘Huis van Bosch’. Wethouder Mike van der Geld: “Bij onze Cultuurstad van het Zuiden hoort vanzelfsprekend ook Jheronimus Bosch. We zetten een belangrijke stap om het leven van de schilder in zijn voormalige woonhuis straks zichtbaar en tastbaar te maken.” Na de restauratie geeft de Stichting Bosch Forever invulling aan het ‘Huis van Bosch’.

Restauratie

Door de eeuwen heen bleven veel originele onderdelen in het gebouw bewaard. De restauratie van het Huis van Bosch geeft straks een uniek kijkje in 8 eeuwen Bossche bouwhistorie.
Verlaan & Bouwstra heeft deze historische gelaagdheid van het huis optimaal benut. Daarbij zetten zij in op een zo duurzaam mogelijke restauratie.

Het ontwerp restauratieplan houdt ook rekening met de wensen van de Stichting Bosch Forever. Zij ontwikkelen een concept voor het woonhuismuseum ‘Huis van Bosch’. Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.

Architect

Verlaan & Bouwstra architectenis specialist in de restauratie en herontwikkeling van erfgoed. Eerder maakten zij al een bouwkundige opname van het gebouw en een haalbaarheidsplan voor de restauratie. Zij hebben al diverse restauratieprojecten op hun naam staan, waaronder de herbestemming van kasteel Ruurlo tot Museum More. Daar lieten zij al zien in staat te zijn slimme oplossingen en nieuwe onderdelen te combineren met een historische omgeving.

Planning

De opdracht aan Verlaan & Bouwstra architecten is op 3 oktober voorlopig gegund. Wanneer de opdracht definitief is gegund gaat de architect vanaf half oktober aan de slag met het ontwerp voor de restauratie. We verwachten dat er volgend voorjaar een ontwerp ligt. Daarmee starten we de aanbesteding voor een aannemer. Na de zomer van 2020 hopen we te starten met de restauratie. Dit betekent dat dan eind 2021 de deuren open zouden kunnen.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/10/article/restauratiearchitect-bekend-voor-huis-van-bosch.html