Ga naar de inhoud

600 mezenkasten in strijd tegen eikenprocessierups

20 december 2019
Bewoner Vinkel hangt mezenkast in boom

Ook in Vinkel zijn de kool- en pimpelmezen van harte welkom! De dorpsraad hangt daar nog dit jaar 100 nestkasten op. De gemeente stelde dit najaar in totaal 600 nestkasten beschikbaar. Verschillende wijkraden en natuurgroepen hangen de kasten nu op. In de hoop dat er komend voorjaar mezenkoppels intrekken. Mezen zijn namelijk dol op rupsen. In de strijd tegen de eikenprocessierups roepen we dan ook graag de hulp in van deze vogels. 

Zelf aan de slag

Wijkraden, natuurgroepen en bewoners gaan zelf aan de slag om de vogelhuisjes in hun wijk op te hangen. De wijkraden laten ons weten waar de huisjes hangen en of ze bewoond zijn. Ook zorgen ze voor het onderhoud van de vogelhuisjes.

Wil je zelf een nestkast maken? Op de website van de vogelbescherming vind je handige bouwtips! Je leest wat de eisen zijn waaraan een mezenkast moet voldoen en hoe hoog je hem op moet hangen. Zo is de kans het grootst dat er ook daadwerkelijk mezen in komen wonen.

Natuurlijke bestrijding 

Naast het ophangen van vogelhuisjes treffen we ook andere natuurvriendelijke maatregelen om de processierups te bestrijden. We zaaien kruidenrijke bermen in en zetten lieveheersbeestjes uit. Naast deze maatregelen blijven we de rupsen ook wegzuigen uit de eikenbomen. Zo proberen we samen met de natuur de overlast te beperken.

Meer informatie over de eikenprocessierups kun je lezen op: 
www.s-hertogenbosch.nl/eikenprocessierups
 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.s-hertogenbosch.nl/nieuwsbericht/archive/2019/12/article/600-mezenkasten-in-strijd-tegen-eikenprocessierups.html