Ga naar de inhoud

Duurzaam, toegankelijk en slim vervoer in 2050

18 december 2019
Still uit filmpje duurzame mobiliteit

In 2050 is al het vervoer in ’s-Hertogenbosch duurzaam, toegankelijk en slim. Om dat te bereiken hebben we een Actieplan Duurzame Mobiliteit gemaakt.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Onze ambitie is prettig wonen, leven en werken in ’s-Hertogenbosch. Waarbij bereikbaarheid samengaat met comfortabel en veilig vervoer voor iedereen, dat zo min mogelijk het milieu belast. Daarvoor zetten we samen met inwoners, bedrijven en anderen een aantal acties op een rij. Samen met hen zetten we de schouders eronder om deze acties uit te voeren. Zo zorgen we er samen voor dat ’s-Hertogenbosch prima bereikbaar en leefbaar blijft.”

De laatste maanden hebben we met inwoners, bedrijven en anderen gewerkt aan het Actieplan Duurzame Mobiliteit. Dat heeft geleid tot allerlei acties die we de komende jaren gaan nemen.

Stimuleren van duurzaam vervoer

We gaan alle vormen van duurzaam vervoer stimuleren. We beginnen met de fiets en besteden daarna aandacht aan elektrisch rijden en deelmobiliteit. In 2019 zijn we met vijftien basisscholen gestart met een veiligere schoolomgeving. Tijdens de “Lekker Anders Dagen” kiezen leerlingen (en hun ouders) er voor om eens anders naar school te komen. Daarbij ontdekken ze hoe bijzonder die tocht is, al fietsend, lopend of via een andere actieve en duurzame vorm van vervoer.

We verkennen in hoeverre mobiliteit voor iedereen in de gemeente beschikbaar is. Met bijvoorbeeld de OV opstapdagen helpen we ouderen om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer.

Gebruik van data en slimme techniek

Als datastad benutten we de kracht van data en slimme mobiliteit optimaal. Samen met de community Duurzame Mobiliteit gaan we nieuwe mobiliteitsoplossingen toepassen in ‘s-Hertogenbosch, zoals deelmobiliteit. Met Arriva plaatsen we op verschillende plekken deelfietsen in onze gemeente. Ook werken we met vervoerders, ondernemers en andere partijen in de binnenstad aan meer schone en slimme bevoorrading van de binnenstad. In 2020 komen er zeven extra elektrische bussen bij.

Tot slot maken we onze infrastructuur op orde. We zetten daarbij volop in op de fiets, zoals met snelfietsroutes naar Zaltbommel en Eindhoven. En investeringen we in gratis fietsenstallingen. Ook laten we voor inwoners en bezoekers met een elektrische auto meer laadpalen realiseren.

Bekijk hier de animatie over het Actieplan Duurzame Mobiliteit.