Ga naar de inhoud

Schone Lucht Akkoord en Snuffelfietsen

13 januari 2020

We willen allemaal graag in een omgeving met schone lucht leven. De luchtkwaliteit is in Nederland sinds de jaren 90 enorm verbeterd. Toch overlijden per jaar nog 11.000 mensen te vroeg door ongezonde lucht. Er is dus nog veel winst te boeken. Daarom heeft ‘s-Hertogenbosch het Schone Lucht Akkoord mee ondertekend.

Met het Schone Lucht Akkoord (SLA) willen de partijen tot en met 2030 werken aan een betere luchtkwaliteit. Het doel is dat er in 2030 50% gezondheidswinst is door schonere lucht vergeleken met 2016. Het akkoord legt ook een relatie met het Klimaatakkoord, de stikstofaanpak en duurzame mobiliteit.

Wethouder Mike van der Geld (Duurzaamheid) ondertekende namens onze gemeente: “’s-Hertogenbosch wil een duurzame gemeente zijn. Daar werken we met inwoners, ondernemers en andere partijen naartoe. Schone lucht is een van de nodige elementen in die ambitie. Met het akkoord willen we daar aan werken. Zodat mensen langer en gezonder en met meer kwaliteit leven.”

Snuffelfietsen

Een belangrijk deel van de winst in luchtkwaliteit komt door een schonere vorm van mobiliteit. We hebben al een actieplan Duurzame Mobiliteit. De komende jaren gaan we in ’s-Hertogenbosch alle vormen van duurzaam vervoer stimuleren. We beginnen met de fiets en besteden daarna aandacht aan elektrisch rijden en deelmobiliteit. 

Ook gaan we aan de slag met een pilot ‘Non road mobile machines’. Mobiele werktuigen zoals bouwmachines en aggregaten blijken, ondanks hun beperkte aantal, een belangrijke bron van luchtverontreiniging en gezondheidseffecten te zijn. Via een pilot gaan we bekijken hoe we die verontreining kunnen verminderen. Deze week voegen we daar de inzet van snuffelfietsen aan toe.

Het gaat om apparaatjes op de fiets die de luchtkwaliteit meten. Met het apparaat kan de fiets de luchtkwaliteit op verschillende plaatsen in beeld brengen. Mede met deze data kunnen we keuzes maken welke maatregelen nodig zijn voor schone lucht. Zodat we een leefbare en groene omgeving kunnen zijn.

Meedoen?

Ambtenaren en bestuurders gebruiken de snuffelfiets ook als we met de fiets op pad gaan. Inwoners en organisaties kunnen meedoen met een snuffelfiets. De GGD Hart voor Brabant heeft al aangegeven ook snuffelfietsen te willen gaan gebruiken.

Aanmelden voor deelname aan de snuffelfiets of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Bas Janssen van onze gemeente: 073-6155893 of b.janssen@s-hertogenbosch.nl.

Bijdrage Rijk

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) nam het initiatief voor het SLA. In totaal tekenden 9 provincies en zo’n 35 gemeenten het akkoord. Het Rijk heeft er €50 miljoen voor uitgetrokken. De ondertekenaars van het akkoord laten elk jaar zien hoe ver ze zijn.