Ga naar de inhoud

Succesvolle controle horeca en illegale bewoning

31 januari 2020

We hebben samen met de douane en politie een controle uitgevoerd. Dat deden we 30 januari bij verschillende ondernemers en woningen in de Kruiskamp en het Veemarktkwartier. We hebben 10 ondernemers en 5 woningen gecontroleerd. 

Burgemeester Mikkers: “Veiligheid en leefbaarheid is een groot goed. Voor iedereen in gastvrij ’s-Hertogenbosch. Een veilige plek om te wonen en te werken, is daar absoluut onderdeel van. Gelukkig delen de meeste inwoners en ondernemers dit. Die mensen die de regels overtreden, pakken we aan”.  

Drugs en tabak

Bij ondernemers van shishapijpen vonden we in totaal zo’n 70 kilo illegale tabak. In een horecazaak waar shisha wordt gerookt ongeveer 7 kilo. De tabak is in beslag genomen. De ondernemers krijgen van de douane een boete en een naheffing. 

Bij een horecazaak hebben we een persoon aangehouden. Die bedreigde een controleur met de dood. 

In een coffeeshop troffen we in een kantoorruimte een te grote handelsvoorraad aan.  Een deel daarvan was verstopt in een daarvoor apart gemaakt ruimte. Het gaat om ongeveer 50 kilo in totaal. De voorraad heeft de politie in beslag genomen. Dat geldt ook voor 13.000 euro dat er lag. Mogelijk is dat verkregen uit criminele activiteiten. Dat onderzoekt de politie verder.
 
We onderzoeken dat deze constateringen gevolgen hebben voor de exploitatie- en de horecavergunningen van deze ondernemingen.

Woningen

De woningen die we hebben bezocht, gebruiken werkgevers om hun werknemers te huisvesten. Deze manier van huisvesten vergroot de kans van mogelijke uitbuiting van deze werknemers. Ook kan het leiden tot ondermijning. 

In verschillende woningen woonden mensen onder slechte omstandigheden. Ook waren deze panden brandonveilig. Tegen deze illegale bewoning en de brandonveiligheid treden we op.

Eén overheid tegen ondermijning

Deze actie sluit aan bij een bredere aanpak om als één overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit noemen we ondermijning.