Ga naar de inhoud

Proeftuin in ’t Zand?

20 februari 2020
Luchtfoto 't Zand

Onze ambitie is een duurzaam en co2-neutraal ’s-Hertogenbosch in 2050 te zijn. Dit is ook onderdeel van het landelijke Klimaatakkoord. 2050 lijkt ver weg, maar vraagt nu al om actie. We zijn daarom bezig met verschillende maatregelen. Door energie te besparen en te kijken naar een andere manier van verwarmen. Bijvoorbeeld het beter isoleren van gebouwen en huizen. Ook aardgasvrij wonen en werken is daar onderdeel van.

We zijn de zoektocht naar alternatieven voor aardgas al gestart. Met inwoners van ’t Zand, Zuid, Hintham Zuid, Sparrenburg en Buitenpepers zijn we hier de afgelopen periode bezig mee geweest. Dat gebeurde samen met, woningcorporaties en netbeheerder Enexis. Wat is nodig om aardgasvrij te worden? Qua infrastructuur en techniek bijvoorbeeld. En ook, hoeveel enthousiasme is hiervoor bij de inwoners? 

Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat): “Ik ben trots op de betrokkenheid van de inwoners uit de vijf buurten. Samen willen we hier nu al mee aan de slag. Omdat we dit nodig vinden voor het duurzame ’s-Hertogenbosch van nu en onze kinderen.”  

Proeftuin met bijdrage rijk

Een van de buurten stellen we nu voor aan de landelijke overheid. Die stelt namelijk geld beschikbaar om te komen tot aardgasvrije wijken. Dat gebeurt in ‘proeftuinen’. 

Een buurt komt hiervoor in aanmerking wanneer ongeveer 500 woningen of andere gebouwen aardgasvrij kunnen worden. In 2028 moeten die van het aardgas zijn afgesloten, of het moet snel daarna kunnen. Een proeftuin is om zoveel mogelijk te leren en kennis en ervaring te gebruiken in de rest van ’s-Hertogenbosch en Nederland. 

Aanvraag voor ‘t Zand

We stellen ’t Zand voor als kandidaat om hier aan mee te doen. Want voor deze buurt zien wij de grootste kans om het doel van de proeftuin te halen. Dat wil niet zeggen dat de plannen in de andere buurten minder goed zijn. Ook deze buurten kunnen blijven rekenen op steun van de gemeente.

Het proeftuingebied ligt tussen de Boschveldweg, Boschdijkstraat, Kempenlandstraat, Halvemaanstraat en Havensingel. Hier zijn vooral huurwoningen, maar ook particuliere woningen en bedrijven. Ook Willem Twee ligt in het gebied.

Uitslag 1 juli

We kunnen voor 1 april een aanvraag indienen bij het Rijk. Dat doen we samen met de inwoners uit ’t Zand. De initiatiefnemers in de buurt noemen zich ‘t Ecozand’. Ook woningcorporaties Zayaz, BrabantWonen en woonstichting Charlotte van Beuningen werken mee aan de aanvraag. We verwachten dan vóór 1 juli te weten of de aanvraag is goedgekeurd.