Ga naar de inhoud

Dodenherdenking 4 mei 2020

29 april 2020
Herdenkingsmonument met bloemen erbij

Iedereen begrijpt dat ook de Dodenherdenking in onze gemeente dit jaar anders moet verlopen. De zeven comités (uit respectievelijk Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen, Empel, Engelen en ’s-Hertogenbosch) hebben bepaald dat er geen publieksbijeenkomsten zijn. Wel bieden we de ruimte voor een persoonlijk eerbetoon bij één van de oorlogsmonumenten in uw directe omgeving. Dat kan de hele dag, waarmee we een piekmoment of een te grote publiekstoeloop voorkomen.

Bij de volgende zeven monumenten in onze gemeente wordt de hele dag half stok gevlagd:

  • ’s-Hertogenbosch; Verzetsmonument, Tuin van Vrede en Vrijheid (Casinotuin)
  • Rosmalen; oorlogsmonument Schoolstraat en/of Gedachteniskapel ‘Vennehof’
  • Empel, oorlogsgedachtenismonument, Empelsedijk
  • Engelen, oorlogsmonument, Achterstaat
  • Kruisstraat, Grintweg
  • Nuland, hoek Hoogstraat / Heiweg
  • Vinkel, Lindenlaan

Klokken luiden

In samenwerking met het Bossche Klokkenluiders Gilde luiden alle klokken in de gehele gemeente op 4 mei rond 20.00 uur. Om 20.00 uur zal ons land gericht zijn op de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van Z.M. de Koning. De comités in onze gemeente organiseren daarom rond dit tijdstip géén lokale activiteit. Wel zorgen we samen met de comités, de lokale nieuwszender DTV en De Mediamannen voor een lokaal herdenkingsjournaal dat op 4 mei om 20.30 uur via DTV wordt uitgezonden. Daarin spreekt burgemeester Jack Mikkers een herdenkingsrede uit en stadschroniqueur Eric Alink zijn jaarlijkse 4 mei-kroniek.

Uw eerbetoon

Bij uw eerbetoon bij een monument vragen we rekening te houden met de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent altijd de 1,5 meter afstand, niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon en zorg bij wachtmomenten voor rust en ruimte. We vragen u géén spontane publiekelijke activiteiten als eerbetoon te ondernemen gedurende de dag, ook niet rond 20.00 uur bij één van de monumenten. Hoe goedbedoeld ook, leidt dat tot toeloop van publiek, dat we in deze tijd met elkaar moeten voorkomen. De comités en het stadsbestuur vragen u om uw eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers vooral kracht bij te zetten door thuis de gehele dag halfstok te vlaggen. De gemeente vlagt de gehele dag vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal en het Stadhuis.