Let op! De eikenprocessierups komt er weer aan

30 april 2020
Het nest van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. De rupsjes hebben dan al haren, maar nog niet de brandharen die overlast kunnen geven.

Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. We verwachten dat dit jaar tussen 10-15 mei is. De nesten zijn dan nog klein. In juni komen de rupsen samen en vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Bijna alle locaties eikenprocessierups vooraf bekend

Vrijwel alle plekken waar we (over)last kunnen krijgen van de eikenprocessierups zijn bij ons bekend. Deze gebieden staan op een speciale eikenprocessierupskaart. Via deze kaart houden we u op de hoogte over de bestrijding van de eikenprocessierups. We gebruiken 3 statussen:

  1. Nesten verwacht/aangetroffen
  2. Bestrijding eikenprocessierups ingepland
  3. Nesten verwijderd

Wees alert

Wees alert en vermijd elk contact met de rupsen. Gaat u wandelen? Blijf op wegen en paden en uit de buurt van eikenbomen.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.s-hertogenbosch.nl/eikenprocessierups.