Samen ’s-Hertogenbosch vergroenen

7 mei 2020
Groen dak

In de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn we goed bezig met groen. Bomen, planten en groene perken in de wijk zien er mooi uit. Maar ze dragen ook bij aan de oplossing tegen klimaatverandering en aan een gezondere leefomgeving. Een opgave die we belangrijk vinden. En een die de gemeente samen met inwoners wil uitvoeren.

In de openbare ruimte is de gemeente aan zet. Voor het vergroenen van en rond woningen hebben we de inzet van inwoners nodig. De gemeente ondersteunt daarin wel. Denk aan de subsidies voor geveltuinen, regentonnen en het vergroenen van daken.

Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat): “We zijn goed op weg. Zo hebben we al bijna 1.000 regentonnen met subsidie aan inwoners beschikbaar gesteld. Sinds 2014 hebben we ook al bijna 10.000 m2 groene daken aan laten aanleggen met subsidie. Samen met inwoners zijn we ’s-Hertogenbosch aan het vergroenen! Zo werken we samen aan een duurzame gemeente, en daar ben ik trots op!”

100x een fleurige geveltuin

Niet iedereen heeft een voortuin. Soms grenzen woningen direct aan de stoep waardoor er weinig groen in de straat is. Om deze plekken op te fleuren heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch dit voorjaar 100 geveltuinen weggegeven. Dat doen we met de corporaties BrabantWonen, Zayaz en Mooiland.

Deze geveltuinen zijn niet alleen mooi. Ze zorgen er voor dat het regenwater beter wegloopt in de bodem. De planten en bloemen trekken meer vogels en insecten aan. Ook houden planten tijdens een hittegolf minder warmte vast dan stoeptegels.

Bijna 1.000x een regenton

Het water geven van planten in de (gevel-)tuin kan goed met opgevangen water uit de regenton. Om de aankoop van een regenton aan te moedigen, heeft de gemeente ieder voor- en najaar een regentonnenactie. Inwoners kunnen dan een regenton kopen met 25 euro korting. In totaal zijn er 175 regentonnen verkocht. De verkoop gaat via tuincentra. Op dit moment zijn sinds de start van de actie in 2017 al bijna 1.000 regentonnen in de gemeente aangesloten.

Met een regenton ontlasten we het riool en besparen we kostbaar drinkwater. In het najaar zal de regentonnenactie weer worden georganiseerd. Houd hiervoor de website van de gemeente in de gaten.

Gezocht: 38 hectare dak!

Sinds 2014 stelt de gemeente subsidie beschikbaar voor het vergroenen van daken in de gemeente. Een groen dak draagt bij aan een groene gezonde leefomgeving. Zo’n dak houdt regenwater vast en ontlast daarmee het riool, maar biedt ook veel comfort.

Zo werkt een groen dak isolerend; koelt het bij hitte en dempt het geluid. Op een plat dak is groen makkelijk (zelf) aan te leggen, Eigenaren van een woning of schuur met een plat dak krijgen deze dagen een brief van de gemeente met daarin uitleg over de subsidiemaatregel.

Ook is er (stapelbare) subsidie aan te vragen bij Waterschap Aa en Maas wat vergroenen van een dak nu héél aantrekkelijk maakt.

Zelf aan de slag? Kijk op www.waardevolwater.nl voor meer informatie en tips.