De vlag kan uit!

4 juni 2020
De vlag kan uit!

Donderdag 4 juni krijgen alle scholieren in het voortgezet onderwijs officieel bericht of zij zijn geslaagd. Dat bekent dat voor de geslaagden de vlag mét schooltas uitgehangen kan worden. Toch is door het coronavirus dit schooljaar heel anders verlopen dan verwacht.

Eindexamenklas 2020

Op 24 maart besloot Minister Slob om de centrale eindexamens niet door te laten gaan. De laatste keer dat er geen centraal eindexamen was, is 75 jaar geleden, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Voor sommige scholieren betekent dit dat zij geslaagd zijn zonder eindexamenstress, maar ook zijn er degene die het niet hebben gered. Bovenal kan deze eindexamenklas hun schoolperiode niet afsluiten met hun klasgenoten zoals zij hadden gehoopt. Er is geen laatste schooldag, een aangepaste diploma-uitreiking en geen eindexamenfeest. Om bij dit alles stil te staan hijst wethouder Ufuk Kâhya vandaag symbolisch de vlag op het Stadhuis samen met een aantal Bossche scholieren.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Dit schooljaar gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als een bijzonder jaar. Geen examen, geen creatieve invulling van de laatste schooldag en geen grote feesten. Zeker voor diegene die het examen nodig hadden om het diploma alsnog te kunnen halen, is het extra wrang. Met het hijsen van de vlag wil ik alle jongeren, geslaagd of niet geslaagd, laten weten dat ze trots op zichzelf kunnen zijn. En de geslaagden feliciteren met het behalen van hun diploma. Voor degene die het niet hebben gehaald: blijf in jezelf geloven. Dat diploma komt er wel.”

Lof

In deze bijzonder periode is het een hectische en ingewikkelde tijd voor het onderwijs. Het vraagt veel creativiteit en doorzettingsvermogen van alle leerkrachten en medewerkers. Het is mooi te zien dat de Bossche scholen in het voortgezet onderwijs er alles aan doen om er voor de eindexamenscholieren nog een feestelijke diploma-uitreiking van te maken.