Nieuwe Kanaalboulevard is (bijna) af

12 juni 2020
Kanaalboulevard

Het verse zand wat gebruikt is voor het leggen van de stoep vind je hier en daar nog in de straat. Ook staat het materiaal van de aannemer nog in de bermen. We zijn nog niet helemaal klaar, maar de eerste auto’s en fietsers konden gisterenavond al over de nieuwe weg rijden. De Kanaalboulevard is opnieuw ingericht. Het gaat om de Zuid-Willemsvaart tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Hinthamerstraat.

Wat is er veranderd?

Op deze plek komen twee projecten bij elkaar: de herinrichting van de Kanaalboulevard en een deel van het Zuid-Willemspark. De weg is nu ingericht als een 30 km weg. Dat is ook de maximum snelheid die vanaf nu gaat gelden. We hebben brede fietsstroken en verkeerssluizen aangelegd. Ook is de rijbaan versmald. Voetgangers kunnen gebruikmaken van het verbreedde voetpad. In 2021 staat de rest van de Zuid-Willemsvaart op de planning.

Wethouder Ufuk Kâhya (Mobiliteit): “We willen graag dat het prettig wonen en werken is in onze gemeente. Een van onze ambities daarbij is dat alle verkeer in 2050 schoon, slim en toegankelijk is. De Kanaalboulevard is de eerste weg van de binnenstadsring die klaar is. Met de nieuwe inrichting is de automobilist te gast. En geven we ruim baan aan fietsers en voetgangers. Met de binnenstadsring willen we doorgaand autoverkeer in de binnenstad weren en meer ruimte aan langzaam verkeer geven. Daarmee verbetert de veiligheid en leefbaarheid. En blijft de binnenstad bereikbaar.”

Wandelpad

Langs het water is het wandelpad verbreed en zijn er bankjes geplaatst. In het plantseizoen na de zomer maken we de parkinrichting af met de groene aankleding.

Dit is het eerste stuk Zuid-Willemspark waar we over de lengte van een heel wegvak een nieuw pad, bankjes en groen realiseren. Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat): “Met dit wandelpad creëren we de eerste schakel van aantrekkelijke wandelroutes en verblijfsplekken in de stad, langs het water. En die routes beginnen liefst al direct bij de voordeur. Zo nodigen we iedereen uit om te bewegen en te ontmoeten. Mooi getimed, want zo vlak voor de Bossche Zomer, hebben we er een goede plek bij om van de omgeving te genieten en elkaar te ontmoeten.”

We gaan verder aan de slag met het volgende stukje Kanaalboulevard tot aan de Orthenbrug. Ook de andere kant op, via Sluis 0 en de Van Veldekekade zorgen we voor aansluitende wandelroutes en een parkachtige inrichting. Er komt ook een wandelpad in de vorm van een houten vlonder. Op dit moment zijn we nog bezig met de aanleg er van. Dit pad bovenaan het talud is voor iedereen toegankelijk, ook met een buggy of rolstoel. We verwachten dat de vlonder voor de zomer af is.