Begrijp jezelf en ook de ander

6 juli 2020
Sinterklaas op de Sint-Jan

De afgelopen jaren is er een brede maatschappelijke discussie over de kleur van piet. Discrimineert de donker geschminkte piet, is het een normale kleur als onderdeel van onze traditie, of is het tijd voor verandering? 

Het is een onderwerp dat ’s-Hertogenbosch ook bezighoudt. Dat werd bij de laatste intocht van Sinterklaas op een pijnlijke manier zichtbaar. Een grote politie-inzet was nodig om dit voor kinderen zo feestelijke moment, in veilige banen te leiden. Dat willen we niet meer. Ook na de intocht hebben we ons daarom de vraag gesteld: “Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we dit beter doen, voor iedereen”. 

We hebben de afgelopen tijd hierover met verschillende partijen gesproken. Burgemeester Jack Mikkers: “Het is tijd om terug te gaan naar waar het écht om moet gaan: een kinderfeest om nooit te vergeten. Een feest waarbij het uiteindelijk gaat om de herinneringen van onze kinderen. Niet die van ons als volwassenen. Uit onze gesprekken blijkt breder draagvlak voor verandering in de traditie zoals we die tot nu kennen.

Verschillende kinderen en volwassenen voelen zich door de figuur van de donker geschminkte piet gediscrimineerd. Dat is een gegeven waar we nu echt wat mee moeten doen. Want discriminatie kan en mag niet, en willen we al helemaal niet gekoppeld zien aan dit kinderfeest of aan een gastvrij ’s-Hertogenbosch dat wij zijn.

Tegelijk vind ik dat er begrip moet zijn voor onze inwoners die met onze Nederlandse traditie mee zijn opgegroeid. Waar zij warme herinneringen aan over hebben gehouden uit hun jeugd. Die beleving van het kinderfeest met een traditionele piet is voor velen ‘gewoon’. Dat is iets anders dan dat daar racistische of discriminerende gedachten mee verbonden zijn.

Het is tijd dat we hier nu samen een nieuwe weg in vinden. Een traditie komt van generatie op generatie. Het kost tijd om te wennen aan de verandering ervan. Dat kenmerkt ons als mensen. Ik vind wel dat de verandering niet te lang meer moet duren.

Het liefst zie ik al dit jaar alleen nog maar andere dan donker geschminkte pieten, maar wat mij betreft in 2021 niet meer. Daarmee sluiten we aan bij de landelijke ontwikkeling, en bij de beweging die in ’sHertogenbosch ontstaat.

Het comité Intocht Binnenstad, de kinderopvang en het primair onderwijs zien dat hetzelfde. Ook de comités in de kernen van ’s-Hertogenbosch staan open voor het gesprek om in deze periode tot die verandering te komen.

Deze verandering, dat kunnen wij. Daar ben ik van overtuigd. Ik vraag dan ook van iedere inwoner respect en begrip voor elkaars gevoelens en beleving. Want, laten we ons allemaal beseffen dat een ander net zo begrepen wil worden zoals jijzelf dat wilt. Met de comités en andere partijen in ’sHertogenbosch blijven we goed in gesprek over de intocht van Sinterklaas en de pieten.”