Pilotdeelnemers parkeren nu ‘slim’ in ’s-Hertogenbosch

3 juli 2020
Gehandicaptenparkeerplaats

76 gehandicaptenparkeerplaatsen in de Bossche binnenstad kregen vorig najaar een sensor. Met een webapp kunnen pilotdeelnemers nu zien welke plaatsen vrij zijn en er naartoe navigeren. Begin dit jaar werden na een kleine test technische verbeteringen doorgevoerd. Door corona moest een bredere groep pilotdeelnemers langer wachten, maar nu gaan zij de weg op! Bestuurders met gehandicaptenparkeerkaart die ook mee willen doen, kunnen zich aanmelden.

De pilot met slimme gehandicaptenparkeerplaatsen is een samenwerking van de gemeente, Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch, provider Spotten en Operatie Frisse Peper. Het brengt onze ambities als inclusieve gemeente en datastad samen. 

Wethouder Ufuk Kâhya: “Voor bestuurders met een beperking moet onze stad gemakkelijk bereikbaar zijn. Zonder lang te zoeken naar een parkeerplaats of ver te moeten lopen. Ik ben er trots op dat we met deze pilot samen onderzoeken hoe we het vervoer in onze gemeente weer wat slimmer, duurzamer en inclusiever kunnen maken.” Omdat de verzamelde data ook inzicht geeft in de bezettingsgraad van parkeerplaatsen, is deze waardevol bij de ontwikkeling van toekomstig beleid. Privacy blijft gewaarborgd: welke auto op een parkeerplaats staat, wordt niet gemeten.

Omdat de bredere groep deelnemers later dan gepland begint met testen, eindigt de pilot eind dit jaar. Dan wordt beoordeeld of deze nieuwe service de gewenste toegevoegde waarde heeft voor de doelgroep. De proef kan dan worden voortgezet en mogelijk uitgebreid.

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart, een smartphone (voor de webapp) en parkeert u regelmatig in de Bossche binnenstad? Dan kunt u nog meedoen aan de pilot. Meld u aan via: manon@operatiefrissepeper.nl.