Toegankelijkheidsprijs 2020

1 juli 2020
Animatie van persoon in rolstoel

Ook dit jaar reiken we in ’s-Hertogenbosch de Toegankelijkheidsprijs uit. Deze prijs gaat naar de organisatie, vereniging of inwoner die zich buitengewoon inzet voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden. Je kunt kandidaten daarvoor bij ons aanmelden. 

Meedoen 

Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen personen, organisaties en bedrijven stimuleren om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking goed te regelen. We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen, zodat alle inwoners gelijke kansen hebben en zich geaccepteerd voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen het niet alleen. Daarvoor hebben we iedereen nodig. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we de onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.”

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat:

  • iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten;
  • informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is;
  • iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf;
  • iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.

Winnaar en genomineerden 2019

Vorig jaar ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. Zij ontvingen een wisseltrofee en een cheque ter waarde van € 3.000,-. Het Kindcentrum is een mooi voorbeeld van een plek waar kinderen met en zonder beperkingen samen spelen en leren. Zo leren kinderen omgaan met zowel overeenkomsten als verschillen. Dat vergroot de sociale integratie. Bekijk hier de video van het winnende Kindcentrum. De andere twee genomineerden van vorig jaar waren Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland. Bekijk hier de video met alle genomineerden van 2019.

Jury en prijs

De jury bestaat uit Ufuk Kâhya, de wethouder Welzijn en ervarings- en/of inhoudsdeskundigen. Zij bepalen wie de Toegankelijkheidsprijs 2020 wint. De jury kiest uit de genomineerden één of meerdere winnaars. De prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag van totaal € 3.000,-.

Aanmelden

Is uw organisatie toegankelijk en kan iedereen er meedoen? Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden? Of kent u een organisatie of inwoner die zich buitengewoon inzet voor mensen met een beperking? Meld uzelf of een ander dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs 2020. Dit kan van 1 juli tot 15 september via de pagina Toegankelijkheidsprijs

Achtergrond

Sinds 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht. Dit verdrag gaat er vanuit dat iedereen gelijkwaardig moet kunnen meedoen. Ook mensen met fysieke, zintuigelijke, psychische en/of verstandelijke beperkingen. Ze moeten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, uitgaan, sporten, het openbaar vervoer gebruiken, naar school gaan of werken.