Rotonde Laaghemaal: veilig naar school en de sportclub

26 augustus 2020
Kinderen met een rood en groen papier in de hand en wethouder Ufuk Kâhya

Op woensdag 26 augustus is stilgestaan bij de nieuw aangelegde rotonde op de kruising Laaghemaal en Oosteinderweg. De rotonde is in de zomervakantie op deze locatie gereed gekomen. Omdat zowel het kindcentrum De Hobbit als sportvereniging OJC hier zijn gevestigd, maken veel schoolgaande en sportende kinderen gebruik van deze kruising. Ook wordt de kruising gebruikt voor fietsverkeer van en naar de Grote Wielen. De rotonde zorgt voor ervoor dat auto’s langzamer rijden en het maakt het oversteken veiliger voor fietsers en voetgangers. Het ontwerp voor de rotonde is vooraf afgestemd met de omwonenden, het kindcentrum en OJC. 

“We vinden het belangrijk om de verkeersveiligheid te verbeteren, zeker in de omgeving van scholen en sportvoorzieningen waar veel kinderen naartoe gaan,” licht wethouder Ufuk Kâhya toe. “Een rotonde op deze kruising was hard nodig nu de Hobbit aan het Laaghemaal blijft zitten. We vinden het belangrijk dat kinderen veilig naar school of de sportclub kunnen. Met de rotonde zorgen we voor een permanente en veilige oplossing voor fietsers en voetgangers. En remmen we de snelheid van het autoverkeer.”

Verkeerskennis gebruikers

Verkeersveiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Maar ook kennis van jeugdige gebruikers over verkeersregels en verkeersborden is belangrijk om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Wie heeft er bijvoorbeeld voorrang op een rotonde? De wethouder  was benieuwd wat kinderen van groep 8 van de verkeersregels wisten. Met acht stellingen toetste hij hun kennis. “Heel goed”, zei hij na afloop. “Maar het is belangrijk om naast het kennen van de regels zelf ook altijd goed op te letten in het verkeer.” Om ook in het donker beter zichtbaar te zijn, kregen de kinderen een fietslampje. 

Directeur Mary-Ann van Hoof van de Hobbit is enthousiast over de aanleg van de rotonde: “De oversteekplaats ligt tussen 2 locaties van De Hobbit in. Het was een heel druk punt met veel verkeer. Ouders vonden dat het veiliger moest. Gelukkig ligt er nu een rotonde. Dat is een stuk veiliger.

Naast de aanleg van een rotonde wordt het gebied groener gemaakt door 12 bomen rond de rotonde te planten. De bomen worden in het najaar geplant. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Brabant.