Achtste Bossche school start met Lekker Anders Dag

4 september 2020
Foto van twee basisschoolkinderen die hand in hand lopen

Vrijdag 4 september start het project ‘Lekker Anders Dag’ op KC de Ontdekking in ’s-Hertogenbosch. Dit is de achtste school die zich verbindt aan het initiatief dat prettig verkeer rond school stimuleert. Wethouder Ufuk Kâhya: “het is goed om te merken dat het aantal scholen, dat meedoet aan dit mooie initiatief, in onze gemeente groeit. Het is belangrijk dat elk kind veilig van en naar school kan. Met de Lekker Anders Dag werken we samen aan prettiger verkeer rond de basisscholen en kindcentra”.

Lekker Anders Dag

Het achterliggende idee van de Lekker Anders Dag is simpel.  Je kind naar school brengen is een bijzonder periode. Hoe zorgen we er voor dat die ook zo bijzonder blijft? Door te kiezen om het af en toe eens ánders te doen. Neem eens een andere route naar school, ga op een andere manier, gewoon anders dus. Dat is leuk voor de kinderen en goed nieuws voor iedereen op en rond school. Want met die bewuste keuze voor je eigen Lekker Anders Dag, gun je jezelf en elkaar meer tijd, meer aandacht. En daarmee ook, letterlijk en figuurlijk, meer ruimte en minder (verkeers)drukte.

Onderzoek bevestigt dit idee

Onderzoek bij deelnemende (groot)ouders en kinderen wijst uit dat af en toe een Lekker Anders Dag inbouwen een goed idee is. Deelnemers gaven aan dat ze op de Lekker Anders Dagen ‘minder stress in de ochtend’ en ‘meer tijd voor elkaar’ ervaarden. Want ‘het is leuk om eens na te denken over hoe je iedere dag naar school gaat en hoe dat ook anders kan.’ En dan meteen mee te helpen aan minder drukte rond school en zo het veiligheidsgevoel te vergroten.

Deelnemende scholen

Op dit moment doen in gemeente ‘s-Hertogenbosch de volgende scholen al mee aan het initiatief: De Groote Wielen, KC De Hoven, KC de Duizendpoot, Het IJzeren Kind, L.W. Beekmanschool en Wittering. Na de zomervakantie zijn hier KC Stadshart en KC de Ontdekking bijgekomen.