Groen, glimlach en een winnaar geveltuintjes!

3 september 2020
Wethouder Mike van der Geld reikt een cadeaubon aan de winnares van de geveltuintjesactie

Om te vieren dat wij 500 geveltuintjes hebben in onze gemeente organiseerden wij een geveltuintjeswedstrijd. We ontvingen ruim 50 inzendingen. Prachtige foto’s vaak voorzien van een korte toelichting over de meerwaarde in de straat en de glimlach die het bezorgt.

Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat): “Een geveltuintje is een typisch voorbeeld van kleine moeite, groot effect. Het fleurt niet alleen de buurt op. Elke steen die eruit gaat draagt bij aan het klimaatbestendig maken van onze gemeente. En elke plant die erin gaat vergroot het groen en leefgebied voor bijen en vlinders”.

Een geveltuintje draagt niet alleen bij aan klimaatadaptatie en meer natuur in de stad, maar ook aan sociaal contact in de buurt. Zoals één van de deelnemers aan onze wedstrijd schreef: “Veel mensen reageren blij en enthousiast en het verbindt echt”.

Winnaars

De 3 winnaars krijgen van ons een cadeaubon van Stadstuinwinkel Oerwoud. We hebben bewust gekozen voor een lokale Bossche onderneming.

  • 1e prijs: cadeaubon t.w.v. €100,-  voor geveltuintje aan de Brede Haven
  • 2e prijs: cadeaubon t.w.v. €  50,-  voor geveltuintje in de Aartshertogenlaan
  • 3e prijs: cadeaubon t.w.v. €  25,-  voor vijf geveltuintjes op rij in de Jan Steenstraat

De geveltuin aan de Brede Haven heeft de eerste prijs gewonnen. Wethouder Mike van der Geld bracht een bezoek om de hoofdprijs te overhandigen. Deze geveltuin springt er voor de jury echt uit. Veel variantie, veel kleur, uitbundig, verschil in hoogte en de regenpijp benut. Bekijk de foto's van de prijswinnaars.

Jury

De jury van de geveltuintjeswedstrijd bestond uit:

  • Inwoonster van ’s-Hertogenbosch en winnares van geveltuintjeswedstrijd 2015
  • Medewerker van Stadstuinwinkel Oerwoud, voorheen hovenier.
  • Flora en fauna specialist van gemeente ’s-Hertogenbosch

Zij beoordeelden de inzendingen op (bio)diversiteit planten/bloemen, begroeiing van de oppervlakte, kleurgebruik, creativiteit en straatbeeld.

Ook aan de slag?

Wil jij ook je leefomgeving vergroenen en klimaatbestendig maken?

Kijk voor slimme maatregelen op de website van Den Bosch.