Kom in beweging in de Week tegen Eenzaamheid

25 september 2020
Foto van vrouwen die aan het sporten zijn

In de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober zijn er in ’s-Hertogenbosch verschillende activiteiten. Voor iedereen die het fijn vindt om anderen te ontmoeten en /of samen te sporten en bewegen. 

Wethouder Huib Van Olden (Eenzaamheid): “Juist nu is het belangrijk dat we oog hebben voor elkaar en in contact blijven met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat in ’s-Hertogenbosch meer mensen zich eenzaam voelen dan vóór de coronacrisis. Daarom organiseren wij tijdens deze week activiteiten om aandacht voor eenzaamheid te vragen én om mensen met elkaar in contact te brengen. Dit jaar ligt de nadruk op de verbindende kracht van samen sporten en bewegen.” 

Week tegen Eenzaamheid

Elk jaar is er in de landelijke Week tegen Eenzaamheid extra aandacht voor eenzaamheid. Tijdens de week staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. Dit gebeurt vanuit de overheid op landelijk niveau, maar ook in onze gemeente. In ‘s-Hertogenbosch worden activiteiten georganiseerd in samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties, sportverenigingen en vrijwilligers uit ’s-Hertogenbosch.

Samen in beweging

Dit jaar roepen we mensen op om in beweging te komen. Hiermee verwijzen we naar de activiteiten rondom sport en beweging die op het programma staan. Sport kan een verbindende factor zijn voor mensen die eenzaam zijn. Ook roepen we met het thema ‘Samen is leuker, samen in beweging’ mensen op om zelf in beweging te komen en eenzaamheid aan te pakken. Door deel te nemen aan de activiteiten is de eerste stap gezet naar meer sociale contacten.

Activiteiten 

Kijk voor het volledige programma met activiteiten in ’s-Hertogenbosch tijdens de Week tegen Eenzaamheid op de pagina Samen is leuker, samen tegen eenzaamheid. Meld u aan voor de activiteit. Door corona is er een maximum aantal bezoekers per activiteit. Bij iedere activiteit wordt er rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen.

Eenzaamheid in ’s-Hertogenbosch 

Eenzaamheid komt helaas veel vaker voor dan we denken. Van de Bosschenaren tussen 19 en 64 jaar voelt 10 procent zich ernstig eenzaam. Van de 65-plussers is dat zelfs 12 procent. En van jongeren tussen 12-18 jaar is dit 5 procent. Lees hier meer over op de pagina Eenzaamheid in ’s-Hertogenbosch en wat de gemeente hieraan doet.

Eenzamer dan vóór corona

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 32 procent van de Bosschenaren zich eenzamer voelt dan vóór de coronacrisis (gemeten in juni). In april was dit zelfs 38 procent. Vooral ouderen, jongeren, alleenstaanden en eenoudergezinnen zijn zich eenzamer gaan voelen.