Sinterklaas als filmster

23 september 2020
Sinterklaas op de Sint-Jan

Dit jaar komt er een film van Sinterklaas! Alle kinderen in ’s-Hertogenbosch kunnen de komst van de goedheiligman zien via Dtv Den Bosch. De film vervangt de intocht zoals we die eerder kenden. De sint wil graag een coronaveilige intocht. Voor alle bezoekers die hem willen verwelkomen in onze gastvrije gemeente, voor de pieten en hemzelf.

Film

De afgelopen periode hebben we - door de noodzakelijke beslissing van het wegvallen van de intochten – gekeken welk alternatief we kunnen bieden. We denken een passend alternatief gevonden te hebben in de vorm van een speciale Sint-Nicolaasserie in onze gemeente.

De serie van zes afleveringen – die in z’n geheel een korte film is – wordt opgenomen in verschillende wijken en dorpen van onze gemeente. Vanaf midden november tot begin december worden wekelijks de afleveringen eerst aangeboden aan alle kinderopvangorganisaties en basisscholen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zij kunnen die aflevering dan overdag met de kinderen en leerlingen bekijken. Dat kan bijvoorbeeld klassikaal of met verschillende groepen tegelijk. Die aflevering wordt voor alle kinderen (en ouders) later via DTV Den Bosch uitgezonden.

Alle delen samen, vormen één geheel en de gehele film wordt uiteindelijk ook door DTV Den Bosch rond de verjaardag van Sint-Nicolaas uitgezonden.

In gesprek

De film vervangt de officiële intochten in ‘s-Hertogenbosch. Dat hebben we besloten in goed overleg met de zes comités (Empel, Engelen, ’s-Hertogenbosch, Rosmalen, Vinkel en Nuland). Net als de keuze om afscheid te nemen van de donker geschminkte piet. Deze verandering wordt ook van harte onderschreven door kinderopvang en primair onderwijs in ’s-Hertogenbosch.

De pieten die te zien zijn in de film, zijn verschillend. Het mag variëren van schoorsteenpieten tot een volledig geschminkte piet. Maar het zijn andere dan donker geschminkte pieten. Burgemeester Jack Mikkers: “We willen allemaal het kinderfeest centraal stellen. Sinterklaas is een feest waarbij het gaat om de herinneringen van onze kinderen. Goed dat we als maatschappij zo invulling weten te geven en om weten te gaan met veranderingen die passen bij deze tijd”.