Toegankelijkheidsprijs: nog twee weken om aan te melden

1 september 2020
Luchtfoto van de Sint Jan met de tekst Wij zoeken onzichtbare helden

Inwoners hebben nog twee weken om helden uit ’s-Hertogenbosch aan te melden voor de Toegankelijkheidsprijs van 2020. Deze Bossche helden zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving, net als iedereen. Ook nu we anderhalve meter afstand moeten houden.

Aanmelden

Kent u een organisatie of persoon uit ‘s-Hertogenbosch die zich buitengewoon inzet voor mensen met een beperking? Of zet u zichzelf hier voor in? Meld uzelf of die ander dan aan voor de Toegankelijkheidsprijs 2020 door het digitale formulier in te vullen. Dit kan nog tot 15 september!

Lees meer over de Toegankelijkheidsprijs op de pagina Toegankelijkheidsprijs.

Waarom deze prijs?

Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen personen, organisaties en bedrijven stimuleren om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking goed te regelen. We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen dit niet alleen. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we de onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.”

Jury en prijs

Een jury bepaalt wie de Toegankelijkheidsprijs van 2020 wint. De jury bestaat uit Ufuk Kâhya (wethouder Welzijn) en ervarings- en/of inhoudsdeskundigen. De jury kiest de winnaar uit drie genomineerden. De prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag van € 3.000,-.

Winnaar en genomineerden 2019

Vorig jaar ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. De andere genomineerden van vorig jaar waren Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland. Bekijk voor een indruk van deze Bossche helden de video’s over het winnende Kindcentrum en over de genomineerden van 2019.

Achtergrond

Sinds 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht. Dit verdrag gaat er vanuit dat iedereen gelijkwaardig moet kunnen meedoen. Ook mensen met fysieke, zintuigelijke, psychische en/of verstandelijke beperkingen. Ze moeten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, uitgaan, sporten, het openbaar vervoer gebruiken, naar school gaan of werken.