Transferium Deutersestraat zelfvoorzienend

29 september 2020
Foto van transferium Deutersestraat

Transferium Deutersestraat is nu al helemaal zelfvoorzienend. Sterker nog, het gebouw wekt vier keer meer energie op dan het zelf gebruikt. Dit is onder meer te danken aan de 1500 high performance zonnepanelen op het dak. De extra energie gebruiken we sinds een paar maanden ook om de elektrische bussen, die bij dit transferium stoppen, stroom te leveren. Zo is het gebouw letterlijk een duurzame batterij voor ’s-Hertogenbosch.

Wethouder Mike van der Geld: "het transferium Deutersestraat is een unieke locatie als het gaat over duurzaamheid. We wekken stroom op, gebruiken deze voor het gebouw én zetten deze in voor duurzame manieren van vervoer. Naast de zonnepanelen dragen ook de planten langs de gevel, de LED lampen, het klimaatbestendig waterbeheer en de groene omgeving bij aan een duurzaam ’s-Hertogenbosch.”

In totaal rijden er nu 19 elektrische bussen in ’s-Hertogenbosch. Die op verschillende locaties kunnen worden opgeladen. Ongeveer 60 procent van de bussen in onze stad rijdt nu al elektrisch. Zo reis je niet alleen comfortabel, maar ook duurzaam naar je bestemming!

Duurzaam gebruik

Het groenste transferium wordt nóg groener als ook gebruikers daar hun steentje aan bijdragen.

Zo kun je in het transferium je elektrische auto opladen. En kun je na het parkeren van je auto een gratis fiets lenen om je weg te vervolgen. In het transferium staat ook een slimme bandenpomp. Wist je dat 60% van de automobilisten met een te lage bandenspanning rijdt? Ruim 800 gebruikers pompten het afgelopen jaar gratis hun banden op in het transferium. Zij bespaarden daarmee al ruim 13 ton CO2 uitstoot en ruim 3588 liter brandstof.

Batterij voor de stad

Het bedrijf Switch Energy ontwikkelde een slimme manier om zonne-energie direct in een batterij op te slaan. Door met Switch Energy, EV Consult en Enpuls samen te werken is een duurzaam systeem ontwikkeld. Dit systeem is op veel meer plaatsen toe te passen. Steven Twigge van Switch Energy: “We hebben hier een schaalbaar en betaalbaar systeem ontwikkeld. Hiermee kunnen we de energietransitie versnellen. Een mooi resultaat!”

Wil je meer weten over transferium Deutersestraat? Kijk dan op de website van Den Bosch.

P+R Transferium Deutersestraat is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid.