76 Jaar vrijheid gemeente ‘s-Hertogenbosch

20 oktober 2020
Foto van bloemenkransen bij monument

Eind oktober vieren en herdenken we de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. Tussen 22 en 27 oktober 1944 werden Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen en ’s-Hertogenbosch bevrijd. Er werd toen nog fel gestreden om de dorpen Empel en Engelen, die uiteindelijk pas in het voorjaar van 1945 hun vrijheid terugkregen.

Met dankbaarheid kijken we terug op ons 75-jarig lustrum vorig jaar met activiteiten voor duizenden inwoners, tientallen Britse families en nog vier bevrijders. Dit jaar is helaas onze jaarlijkse grootschalige Bevrijdings- en Veteranendag op 27 oktober afgelast. Maar, met een speciale film en de mogelijkheid tot een persoonlijk eerbetoon op onze Bevrijdingsdag hoeft deze bijzondere dag niet zomaar voorbij te gaan!

Geen herdenking, wel ruimte voor persoonlijk eerbetoon

Voor de herdenking van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch staat het Welsh Division Memorial op het 53rd Welsh Divisionplein centraal. Op dinsdag 27 oktober vervalt helaas de publieke herdenking bij dit oorlogsmonument. Gedurende de gehele dag bieden we daar wel de ruimte voor uw persoonlijk eerbetoon. In de vroege ochtend hijsen we de Britse, Walese en Nederlandse vlag (halfstok) bij dit bijzondere herdenkingsmonument en kunt u zelf op elk gewenst tijdstip daar uw eerbetoon geven of bloemen leggen. Uw eerbetoon is natuurlijk ook mogelijk bij de zeven officiële oorlogsmonumenten in onze gemeente:

  • ’s-Hertogenbosch; Verzetsmonument, Tuin van Vrede en Vrijheid (Casinotuin)
  • Rosmalen; oorlogsmonument Schoolstraat en/of Gedachteniskapel ‘Vennehof’
  • Empel, gedachtenismonument, Empelsedijk
  • Engelen, oorlogsmonument, Achterstaat
  • Kruisstraat, Grintweg
  • Nuland, hoek Hoogstraat / Heiweg
  • Vinkel, Lindenlaan

Vier de vrijheid: vlagt u mee?

Natuurlijk kunt u ook de vrijheid vieren door zelf te vlaggen. Op donderdag 22 oktober mag in Nuland en Vinkel de vlag in top en op vrijdag 23 oktober in Rosmalen en Kruisstraat/Bruggen. Op dinsdag 27 oktober, de officiële bevrijdingsdatum van onze gemeente, mag dat overal in ‘s-Hertogenbosch. De gemeente vlagt dan vanaf de toren van de Sint-Janskathedraal en het Stadhuis.

Speciale televisie-uitzending over veteranen uit onze gemeente

Als we aan vrijheid denken, kijken we al snel terug naar de Tweede Wereldoorlog. Wist u dat meer dan 700 inwoners van onze gemeente zich ná die oorlog hebben ingezet voor de vrede en vrijheid ergens in de wereld? Van deze 700 veteranen zijn een paar mensen geïnterviewd. De verhalen van deze Bossche veteranen zijn vastgelegd in een documentaire. Deze documentaire – gerealiseerd door De Mediamannen en de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met veteranen Ontmoetingscentrum De Ouwestomp -  wordt uitgezonden op dinsdag 27 oktober vanaf 07.00 door de lokale televisiezender DTV en tot en met de avond herhaald. Naast de veteranenverhalen die centraal staan in deze uitzending, besteden we ook kort aandacht aan onze 76e Bevrijdingsdag.De televisiezender DTV is te ontvangen via kanaal 1301 (KPN en XS4ALL), 40 (Ziggo) en kanaal 22+ Ziggo (analoog).

61 Stolpersteine in ’s-Hertogenbosch

In onze gemeente vind je op zes locaties stolpersteine (struikelstenen). Kleine messing plaatjes in het trottoir die je met de neus op de feiten drukken. Want elke steen noemt de naam van een joodse stadgenoot die door de nazi’s is vermoord. De struikelstenen liggen bij het laatste woonadres van het slachtoffer. In ’s-Hertogenbosch liggen inmiddels 21 stolpersteine. De in 2019 opgerichte stichting Struikelstenen ’s‑Hertogenbosch wil in 2025 voor álle 293 vermoorde Joodse stadgenoten een struikelsteen hebben geplaatst. De komende dagen worden – mede in het kader van 76 jaar vrijheid - 61 stolpersteine gelegd. Deze komen te liggen in de directe omgeving rond de Does de Willeboissingel. In verband met de huidige omstandigheden is een ceremonie rond het plaatsen van de struikelstenen helaas geannuleerd.