De corona-marathon is nog niet afgelopen

2 oktober 2020
Luchtfoto van 's-Hertogenbosch

Beste inwoners,

Het coronavirus is nu een half jaar onder ons, en we zijn er nog niet. Zo veel is ons duidelijk. Eerder heb ik de vergelijking gemaakt met het lopen van een marathon. En dat is het met recht. Het is een parcours met hordes en verrassingen. Het is een tocht waarin we doorzettingsvermogen en veel uithoudingsvermogen vragen. Van iedereen.

Schouders eronder

Corona beperkt ons allemaal. De coronamoeheid slaat wat toe, juist nu besmettingen weer toenemen. Er is verlies op veel fronten. Dat is moeilijk. Zeker nu de dagen korter worden, het virus hardnekkig blijft en het leven dus weer meer onzeker is. En dat is lastig. Voor iedereen. Toch moeten we het samen volhouden. De schouders eronder.

We hebben te maken met nieuwe maatregelen. Die zijn er om het aantal contactmomenten en het aantal reizen terug te dringen zodat de verspreiding van het coronavirus ingeperkt wordt.

We vragen nogal wat van de samenleving. Maar het is nodig, wees je daar van bewust. Ik kan me er alles bij voorstellen dat de maatregelen al lang niet meer leuk zijn. Dat we allemaal uitkijken naar dat moment dat alles weer bij het oude is.

Volg de maatregelen

Dat moment ligt ook vast weer in het verschiet. De beste manier om dat te doen, is dat we ons allemaal bewust blijven van de ernst van het coronavirus. Het blijft nodig de maatregelen die we als samenleving kennen, te volgen. Neem ze ter harte, hoe lastig dat soms ook is.

De tijd van waarschuwen is voorbij. Gedrag van mensen die zich bewust niet houden aan de maatregelen of zich er tegen keren, daar heb ik geen begrip voor. Waar mensen zich bewust niet aan de maatregelen houden, treden we op. We intensiveren de handhaving.

Aandacht voor elkaar

Blijf alsjeblieft omzien naar elkaar. Want eenzaamheid ligt op de loer, bij inwoners van alle leeftijden. Luister, help en toon begrip voor elkaar. Nog meer dan anders, en op de manier die past bij het sociale hart dat ’s-Hertogenbosch zo kenmerkt. 

De ernst van de situatie zien we allemaal in. Ik ben trots op de betrokkenheid die we in ‘s-Hertogenbosch laten zien. We komen er bovenop. Buiten adem, en blij dat we de finish halen. Heb vertrouwen en heb geduld. Help mee het coronavirus er onder te krijgen, want dat lukt ons echt alleen samen.

Jack Mikkers

Burgemeester ‘s-Hertogenbosch