Moustafa Makhlouf wint de Toegankelijkheidsprijs 2020

9 oktober 2020
Foto van Moustafa Makhlouf die de prijs in ontvangst neemt

Personal coach Moustafa Makhlouf uit ’s-Hertogenbosch is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020. Deze prijs is voor de organisatie of persoon die zich buitengewoon inzet voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en/of gebruiksvriendelijkheid. Vooral voor mensen met een fysieke, zintuiglijke, psychische en/of verstandelijke beperking. De winnaar ontving de prijs tijdens de Week van de Toegankelijkheid van 5 tot en met 9 oktober.

Drie genomineerden

De afgelopen tijd kon iedereen helden uit ’s-Hertogenbosch aanmelden voor de Toegankelijkheidsprijs. Deze helden zijn organisaties of personen die zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving. Een jury boog zich de afgelopen tijd over alle aanmeldingen. Begin deze week werd bekend wie de drie genomineerden van 2020 zijn:

  • Kringloopwinkel Gemini in Rosmalen
  • BAS Uitzendbureau in ’s-Hertogenbosch
  • Personal coach Moustafa Makhlouf uit ’s-Hertogenbosch

Bekijk op Youtube de video over de genomineerden van de Toegankelijkheidsprijs 2020.

En de winnaar is…

Uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn. Personal coach Moustafa Makhlouf ontving het goede nieuws en de prijs persoonlijk van wethouder Ufuk Kâhya. Moustafa Makhlouf wint de wisseltrofee “Haantje de Voorste” en een cheque ter waarde van € 3.000,-. De wisseltrofee is waardevol omdat deze is gemaakt door Gerard Boers. Hij had zelf een beperking en is helaas inmiddels overleden aan de spierziekte ALS.

Personal coach Moustafa Makhlouf traint vol enthousiasme mensen met een beperking. Moustafa probeert echt te begrijpen hoe het is om een beperking te hebben. Zo heeft hij bijvoorbeeld 24 uur een afgeplakte skibril gedragen om te ervaren hoe het is om blind te zijn. Met zijn inlevingsvermogen helpt hij mensen met een beperking om ook te trainen. Dit doen ze in een reguliere sportschool. Waardoor er contact is met andere sporters. Sporten met een beperking wordt zo normaal. En het wordt zichtbaar wat mensen met een beperking juist wél kunnen. Dat is waarom de jury Moustafa Makhlouf tot winnaar heeft gekozen.

Bekijk op Youtube of Facebook de video over de prijsuitreiking en de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020.

Bijzondere vermelding

Sherina de Jong krijgt postuum een bijzondere vermelding. Sherina was lichtverstandelijk beperkt en woonde bij Cello. Zij kwam op voor iedereen met een beperking door het gesprek aan te gaan met anderen. Zij was open en direct en sprak daardoor met directeuren en zelfs minister de Jonge. Sherina zei altijd: “Wij zijn allemaal verschillend, maar wij willen wél gelijkwaardig behandeld worden.” Dit jaar is Sherina helaas op 25 jarige leeftijd overleden.

Een toegankelijk ‘s-Hertogenbosch

Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen personen, organisaties en bedrijven uit ‘s-Hertogenbosch stimuleren om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking goed te regelen. We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen dit niet alleen. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we de onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen. Ik feliciteer Moustafa van harte met deze welverdiende prijs en wens hem een succesvolle en inclusieve toekomst”.

Meer weten?

Zet je ook in voor toegankelijkheid. En wie weet win jij dan de Toegankelijkheidsprijs in 2021. Lees meer over toegankelijkheid en de Toegankelijkheidsprijs in ’s-Hertogenbosch op de pagina Toegankelijkheidsprijs.