‘s-Hertogenbosch gaat beschermingsbewind zelf doen

7 oktober 2020
Foto van twee handen boven een toetsenbord en rekenmachine

We zorgen ervoor dat we armoede en schulden bij inwoners zo vroeg mogelijk signaleren. Als het nodig is, helpen we hen bij het aanpakken daarvan. Om dit zo goed mogelijk en op maat te doen, hebben we afgelopen periode onze financiële dienstverlening versterkt. De laatste stap is nu gezet. We gaan per 1 januari 2021 het beschermingsbewind zelf uitvoeren.

Beter voor onze inwoners

Beschermingsbewind is het enige product van schulddienstverlening dat we nog niet zelf uitvoeren. Wethouder Huib van Olden: “Het is een logische stap om de bewindvoering ook zelf te gaan doen. Dat zorgt ervoor dat we nog meer maatwerk kunnen bieden aan onze inwoners. En dat we minder geld uitgeven aan bijzondere bijstand.” Inwoners krijgen nu vanuit de bijzonder bijstand een vergoeding voor de kosten van een bewindvoerder.

Ons uitgangspunt is dat beschermingsbewind zo kort mogelijk duurt. Eerst stelt de bewindvoerder samen met de inwoner ‘orde op zaken’. Dan helpt de bewindvoerder hem om zelf weer regie te nemen over de financiën. De bewindvoerder motiveert de inwoner en besteedt aandacht aan vaardigheden en gedrag. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand alle geldzaken helemaal zelfstandig regelt. Het kan ook zijn dat iemand zoveel mogelijk zelf bepaalt hoe hij zijn geld beheert. En welke vormen van ondersteuning daarbij nodig of wenselijk zijn, zoals budgetbeheer of budgetbegeleiding.

Activiteit in het algemeen belang

Met deze stap kunnen we meer regie voeren op onze financiële dienstverlening en maken we de keten sluitend. De gemeenteraad heeft hiervoor een besluit met lef genomen. We hebben beschermingsbewind aangewezen als activiteit die wordt verricht in het algemeen belang. Daarmee krijgen we ook juridisch de ruimte om deze taak zelf uit te voeren. Voor gemeenten is het niet vanzelfsprekend om deze stap te zetten. Wij geloven erin dat het zelf uitvoeren van deze taak het beste is voor onze inwoners.

Eerste Hulp bij Geldzaken

Sinds 2019 komen inwoners met financiële vragen als eerste terecht bij Eerste Hulp bij Geldzaken. Daar bieden we gemakkelijker en laagdrempeliger hulp aan inwoners en ondernemers. Zij kunnen er elke dag terecht met vragen op financieel en sociaal juridisch gebied. Eerste Hulp bij Geldzaken zit bij Weener XL, ons werkontwikkelingsbedrijf. Door op dezelfde locatie te werken zijn collega’s en partners spelenderwijs gaan samenwerken. En voorkomen we in veel gevallen grotere financiële problemen en schulden. Daar waar voorkomen niet lukt, gaan we aan de slag met schuldeisers. Bij een klein deel komen we terecht bij bewindvoering.