Samen er doorheen. Voor en met elkaar

16 oktober 2020
Foto van burgemeester Jack Mikkers

Beste inwoners,

De invloed van het coronavirus op onze samenleving is enorm. Dat weten we onderhand. We kennen de stijgende cijfers en maatregelen. We kennen ook de verhalen of maken het zelf mee. We hebben verdriet en zorgen. Om jezelf, je naaste, je onderneming, je toekomst en je dromen.

 De snelste manier om van de coronamaatregelen af te komen, is ons er aan te houden. Dan gaat het ons lukken het coronavirus eronder te krijgen. Dat lukt ons alleen samen. We hebben elkaar hard nodig in deze moeilijke periode.

Schouder aan schouder

We kunnen ook deze gedeeltelijke lockdown aan. Dat hebben de eerste maanden van de coronacrisis laten zien. We hielden de moed er in. We waren trots op al die mensen die zich zo inzetten om het virus eronder te krijgen.

We applaudisseerden massaal voor de mensen uit de zorg! We gaven elkaar een aai over onze Bossche Bol; aan kinderen, jongeren en ouders, grootouders, mantelzorgers, winkelpersoneel, politie, handhavers, ondernemers, openbaar vervoer medewerkers en schoonmakers! Dat maakte mij een trotse burgemeester, en u vast een trotse Bosschenaar. Dat gevoel van schouder aan schouder in deze coronacrisis.

Maatregelen volgen verbetert situatie

Ik begrijp dat er soms ergernis en onbegrip is. Want het duurt lang, deze crisis. We mogen kritisch zijn en ons afvragen of al die maatregelen wel nodig en de goede zijn. Kritisch zijn is een van de krachten van onze samenleving. Tegelijk is mijn oproep: volg de  maatregelen gewoon! Door ze op te volgen, wordt onze situatie beter. Niet slechter. Neem je verantwoordelijkheid. En voorkom dat jouw vrijheid of roekeloosheid ten koste gaan van de gezondheid van een ander.

Naar elkaar omkijken

We moeten beseffen dat deze coronacrisis nog wel een tijd duurt. Heb geduld, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Volg de maatregelen. En laten we goed naar elkaar omkijken. We komen deze moeilijke tijd beslist te boven. Met de enorme veerkracht, energie en het grote sociale hart dat ’s-Hertogenbosch zo kenmerkt.