Bestrijding Aziatische duizendknoop

9 november 2020
Afbeelding van een graafmachine en de Aziatische duizendknoop

We zijn gestart met de bestrijding van de Aziatische duizendknoop in de openbare ruimte. Voor het einde van dit jaar verwijderen we ongeveer 2000 m2 Aziatische duizendknoop verspreid over 61 locaties.

De Aziatische duizendknoop is een snelgroeiende plant die zich verspreidt met lange, dikke en diepliggende wortels. Daarmee kan hij schade veroorzaken aan bijvoorbeeld ondergrondse kabels, rioolbuizen en funderingen. Daar waar de Aziatische duizendknoop groeit kan niks anders groeien. 

Verwijderen Aziatische duizendknoop

Afhankelijk van de locatie wordt de plant machinaal of handmatig ontworteld en afgevoerd. Op een aantal plekken zaaien we een 2-jarig bloemen-/grasmengsel in om te zorgen voor concurrentie. 

Het verwijderen van de Aziatische duizendknoop vergt veel inspanning. In het groeiseizoen (april tot oktober) worden de nieuwe scheuten maandelijks uitgestoken en afgevoerd. Na zo’n 4 jaar raken de wortels vermoeid en komt de plant niet meer terug. 

Heeft u een Aziatische duizendknoop in uw tuin? In deze infographic (pdf) leest u hoe u hem kunt verwijderen. 

Invasieve exoot

De Aziatische duizendknoop is een invasieve exoot. Een exoot is een plant, dier of ander organisme die van nature niet in Nederland voorkomt. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten. Kijk voor meer informatie op de website van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten.