Kruising Aartshertogenlaan / Orthenseweg kleurt groen

30 november 2020
Foto werkzaamheden Aartshertogenlaan

Op maandag 23 november is gestart met de laatste fase van de herinrichting van de kruising  Aartshertogenlaan – Orthenseweg. In dit project komen belangrijke speerpunten voor de gemeente samen. Er is meer ruimte voor de fietsers en we maken gebruik van slimme techniek. Er is meer ruimte voor groen. In deze laatste fase worden bijna 100 bomen geplant. 

Wethouder Ufuk Kâhya: “’s-Hertogenbosch maakt werk van duurzame mobiliteit. We zorgen voor goede bereikbaarheid. En die gaat hand in hand met schoon en slim vervoer dat toegankelijk is voor iedereen. Dat zie je ook terug bij deze kruising”. Van de kruising is een voorrangskruising gemaakt en er zijn slimme verkeerslichten geplaatst, die werken op zonne-energie. De verkeersinstallatie staat op ‘cradle to cradle’ gecertificeerde masten. Dit zijn aluminium masten die tot 95% recyclebaar zijn. Omdat het een voorrangsplein is geworden, zijn nu ook de omliggende wijken en het winkelcentrum beter te bereiken. Doordat de kruising compacter is gemaakt en busbanen zijn opgeheven, is er meer ruimte voor de fietser en groen gekomen. 

Tijdelijke verhuizing 37 bomen

Bij de start van de werkzaamheden in april van dit jaar moesten 37 bomen even tijdelijk verhuizen naar een opslag aan het Vogelplein. Deze bomen worden nu teruggeplaatst. Door de extra ruimte die is ontstaan, komen er nog eens 62 extra bomen bij. Ook worden de plantvakken in het gebied gevuld met hagen, bloemrijke mengsels en gras. 

Inya van Asten, die sinds februari aan de Orthenseweg woont, heeft samen met de wethouder de eerste boom uit de opslag geplant. Inya die in ‘s-Hertogenbosch studeert hecht veel waarde aan een groene leefomgeving. “Ik ben opgegroeid in een bosrijke omgeving,’ vertelt ze. “Omdat ik vanuit mijn woonkamer uitkijk op de kruising, vind ik het fijn geen saaie weg te zien maar juist veel groen.” Voor wethouder Kâhya geldt hetzelfde. “Meer groen geeft de stad een goede en aantrekkelijke sfeer. Deze kruising is ook de entree van de binnenstadsring. Minder asfalt en meer groen geeft de weggebruiker ook het gevoel dat hij de stad in rijdt en de rijstijl daarop moet aanpassen.”

Groen en sfeer in de straat

Bomen brengen niet alleen meer groen en sfeer in de straat, ze zorgen ook voor minder CO2-uitstoot en maken leefomgeving mooier en gezonder. Bij hevige regenval houden ze ook water bij en geven schaduw bij hitte. “Vanwege de klimaatverandering hebben we extra groen in de toekomst hard nodig,” aldus de wethouder. “Ook zijn bomen belangrijk voor verschillende dieren. Ze zorgen voor schuilplaatsen en voedsel voor bijvoorbeeld vogels, vleermuizen en insecten.” 

De verwachting is dat alle bomen eind november in de grond staan.