Lekker Anders Dag finalist Nationale Verkeersveiligheidsprijs

26 november 2020
Foto van oranje knuffel met Lekker Anders Dag logo

Wat in ’s-Hertogenbosch begon met een mooi feestje ’s ochtends op twee schoolpleinen is intussen uitgegroeid tot een initiatief dat landelijke aandacht trekt. Want Lekker Anders Dag, het project dat prettig verkeer rond school stimuleert, was met nog 2 andere initiatieven doorgedrongen tot de finale voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020. De bekendmaking van de winnaar vond plaats tijdens het Nationale Verkeersveiligheidscongres.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Een welgemeende felicitatie voor de winnaar NEXTdriver, die de meeste stemmen kreeg tijdens het congres. Ook al heeft Lekker Anders Dag niet de Verkeersveiligheidsprijs gewonnen het is goed om te zien dat het idee om eens op een andere manier dan gebruikelijk naar school te gaan werkt en zelfs landelijk aandacht heeft gekregen. Ik ben trots dat het aantal deelnemende scholen in onze gemeente nog steeds groeit. Het is belangrijk dat elk kind veilig en prettig van en naar school kan. Met de Lekker Anders Dag werken we samen aan prettiger verkeer rond de basisscholen.”.

Lekker Anders Dag

Het achterliggende idee van de Lekker Anders Dag is simpel. Je kind naar school brengen is een bijzonder periode. Hoe zorgen we er voor dat die ook zo bijzonder blijft? Door te kiezen om het af en toe eens ánders te doen. Neem eens een andere route naar school, ga op een andere manier, gewoon anders dus. Dat is leuk voor de kinderen en goed nieuws voor iedereen op en rond school. Onze gedragsaanpak Want met die bewuste keuze voor je eigen Lekker Anders Dag, gun je jezelf en elkaar meer tijd, meer aandacht. En daarmee ook, letterlijk en figuurlijk, meer ruimte en minder (verkeers)drukte.

Onderzoek bevestigt dit idee

Onderzoek bij deelnemende (groot)ouders en kinderen wijst uit dat af en toe een Lekker Anders Dag inbouwen een goed idee is. Deelnemers gaven aan dat ze op de Lekker Anders Dagen ‘minder stress in de ochtend’ en ‘meer tijd voor elkaar’ ervaarden. Want ‘het is leuk om eens na te denken over hoe je iedere dag naar school gaat en hoe dat ook anders kan.’ En dan meteen mee te helpen aan minder drukte rond school en zo het veiligheidsgevoel te vergroten.