Overstap naar aardgasvrije gemeente

20 november 2020
Foto van elektrisch koken

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 85

Nederland wordt aardgasvrij in 2050. Iedereen die gebruik maakt van aardgas, kan er nu alvast rekening mee houden dat de komende 30 jaar alle woningen van het aardgas af gaan. Daar bereiden we ons in ’s-Hertogenbosch ook op voor. Net als andere gemeenten moeten we uiterlijk in 2021 de route naar een aardgasvrije omgeving in beeld hebben.

Daarom zijn we bezig met een ‘Transitievisie Warmte’. Hierin geven we per buurt aan wat de beste alternatieven zijn voor aardgas. De gemeenteraad stelt de visie vast. Waarschijnlijk is dat in juli 2021. Met deze visie kunnen bewoners en ondernemers zich beter voorbereiden op een toekomst zonder aardgas.  Bij een verbouwing is het bijvoorbeeld goed om te weten of er plannen zijn voor een warmtenet. Dan kan de woningeigenaar daar rekening mee houden.

Wethouder Energie en Klimaat, Mike van der Geld: “In de oplossingen voor aardgasvrij kijken we naar techniek maar ook naar kosten. Want we willen wel een betaalbare aanpak. We betrekken in deze fase ook al andere organisaties, huiseigenaren en ondernemers. We werken onder andere samen met de woningcorporaties en netbeheerder Enexis. Zo kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij bestaande planningen van renovaties of vervangen van leidingen. Samen op weg naar een duurzaam ’s-Hertogenbosch”.

Een groot deel van de huizen in ’s-Hertogenbosch is in handen van particulieren. Vandaar dat we in de technische keuzes en volgorde van de buurten rekening houden met wat er leeft in de buurt. In een buurt waar veel bewoners al actief zijn met duurzaamheid kunnen we waarschijnlijk een betere start maken dan in buurten waar dat niet zo is.

Informatieavond 15 december

Op dinsdagavond 15 december organiseren we een brede informatieavond voor iedereen die meer wil weten over de Transitievisie Warmte. Hoe ziet het proces er precies uit? Welke technieken gaan we onderzoeken? Hoe wordt de input van bewoners en bedrijven meegenomen? Deze en andere vragen zullen wij beantwoorden.

De bijeenkomst vindt plaats via Teams. We starten om 19.30 uur. U kunt zich nu alvast aanmelden via dit contactformulier. U krijgt dan een week van tevoren de agenda en een link waarmee u op 15 december kunt meedoen.

Van nu naar 2030 en 2050

De visie richt zich op het jaar 2030, met een doorkijk naar 2050. Dat is het jaar waarin we volledig van het aardgas af moeten zijn. We onderzoeken in welke buurten we in de komende tien jaar al concrete stappen kunnen zetten. En voor welke buurten voorlopig nog geen zicht is op een goed alternatief voor aardgas. Als we hier meer duidelijkheid over kunnen geven, weten inwoners en bedrijven beter waar ze aan toe zijn. Het onderzoek doen we op basis van data die bij de gemeente en landelijk beschikbaar is.