Vuurwerkvrije zones

4 november 2020
Foto van vuurwerk met een donkere achtergrond-

We bespreken waar in ’s-Hertogenbosch vuurwerkvrije gebieden komen. Het college heeft de bevoegdheid gebieden aan te wijzen. Inwoners kunnen ook zelf vragen om een gebied vuurwerkvrij te maken. Hierover zijn we in gesprek met organisaties. Burgemeester Jack Mikkers: “Ik wil goed in beeld hebben waar inwoners een vuurwerkvrij gebied willen. Zodat we samen bepalen waar die plekken komen. Daarover hebben we het gesprek, onder andere met buurtbewoners. Die plannen we nu in”. Een vuurwerkvrije zone geldt van 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. Voor die tijd is het verboden vuurwerk af te steken.

Wat willen organisaties

We hebben het ziekenhuis, verzorgingshuizen, kinderboerderijen en dierenasiels gevraagd wat zij willen. Dat doen we omdat we niet eenzijdig willen besluiten. Bewoners van bijvoorbeeld een verzorgingshuis kunnen ook plezier beleven van vuurwerk dat bij hun in de buurt wordt afgestoken. Samen met de plekken die geïnteresseerd zijn om vuurwerkvrij te zijn, kijken we hoe en waar vuurwerk de afgelopen jaren voor overlast heeft gezorgd. Zo bepalen we het vuurwerkvrije gebied.

Vrijwillig

Inwoners krijgen de mogelijkheid te kiezen voor een ‘vrijwillige’ vuurwerkvrij gebied in hun straat, buurt of wijk. We starten dit jaar met een paar zones om zo ervaring op te doen. Onze  wijkmanagers halen binnen hun netwerk op waar vuurwerkoverlast het meest wordt ervaren. En waar mogelijk belangstelling is voor een vuurwerkvrij gebied. Bij belangstelling gaan we het gesprek aan. Over de traditie van vuurwerk tijdens oud en nieuw en de overlast en schade die dat met zich mee brengt.

Mogelijk landelijk vuurwerkverbod

De Tweede Kamer debatteerde op 4 november over een verbod op het afsteken en verkopen van vuurwerk voorafgaand aan komende jaarwisseling. Een meerderheid lijkt hier voor te zijn. Het kabinet neemt waarschijnlijk over twee weken een besluit.

Als er een landelijk vuurwerkverbod voor de jaarwisseling 2020-2021 komt, geldt dat natuurlijk ook in ’s-Hertogenbosch. Zolang er geen absolute zekerheid is over een landelijk vuurwerkverbod voor dit jaar, gaan wij door met het bespreken van vuurwerkvrije zones in onze gemeente.