Kerstboodschap van het college

18 december 2020
Foto van kerstversiering in 's-Hertogenbosch.

Beste inwoners,

De laatste dagen van 2020 tikken weg. Een jaar dat voor ons allemaal getekend is door het coronavirus en voor ons allemaal buitengewoon moeilijk is geweest. Een jaar waarin het kabinet aan het eind heeft moeten besluiten tot het stevigste pakket aan maatregelen tot nu toe. De lockdown tot en met zeker 19 januari is een bittere pil en tegelijk bittere noodzaak. Onze bewegingsvrijheid is verder beperkt. En dat is moeilijk, juist in deze dagen voor de feestdagen.

2020 is een jaar dat voor iedereen totaal anders is gelopen dan gedacht. Want weet u nog welke plannen u maakte eind 2019? Welke dromen, voornemens en ideeën u had voor het komende jaar? Het zal voor veel inwoners anders gelopen zijn. De voorbeelden zijn ontelbaar. Ieder van ons heeft persoonlijk last gehad van het coronavirus. De heftigheid van het virus hebben we allemaal ervaren, met alle emoties van dien.

We zijn er nog niet, en het is een periode waar we doorheen moeten en doorheen gaan komen. Het is een ontzettend zure appel voor iedereen. En toch waren er dit jaar wat lichtpuntjes. Klein misschien, maar ze laten wel onze saamhorigheid en veerkracht zien. Daar zijn we trots op, en we hopen dat u dat ook bent.

We willen ook nu weer hier onze grote waardering en dank voor uitspreken. Aan al die mensen die zich zo onuitputtelijk blijven inzetten om de samenleving overeind te houden. Het verdriet, dat zien we ook. In gedachten zijn we bij iedereen die iemand heeft verloren, en we wensen hen veel sterkte. Net als bij veel ondernemers, die hard zijn getroffen. We blijven schouder aan schouder staan in de aanpak van de negatieve gevolgen van het coronavirus. Als college blijven we nagaan welke maatregelen we kunnen nemen om hulp, ondersteuning en perspectief te blijven bieden.

Door het coronavirus moeten we Kerst heel anders vieren dan we gewend zijn. Maar de beleving van de kerstdagen is daardoor niet minder! Kerst is nog steeds genieten van de mensen om je heen, waarderen wat je hebt en omkijken naar en ander. Het zal even zoeken en wennen zijn, en toch kunnen we ook op die manier Kerst vieren.

Er komt een moment dat we het coronavirus er samen onder krijgen. Daar hebben wij alle vertrouwen in. Zeker als we ons in de tussentijd aan alle maatregelen blijven houden. En het vaccin tegen dit virus gaat ons helpen stapsgewijs meer terug te gaan naar het ‘normale leven’.  Zo kan het niet anders dan dat we elkaar op enig moment weer meer zullen kunnen opzoeken en ontmoeten. Dat waar we allemaal zo’n behoefte aan hebben en ’s-Hertogenbosch zo kenmerkt.

Verlies de dromen, ideeën en goede voornemens die u had niet. Hou ze vast en hopelijk voert u ze alsnog uit. Wij wensen u allemaal fijne feestdagen en een gezond en inspirerend 2021! Met aandacht voor elkaar, en daarbij misschien ook contact met iemand die wat meer alleen is. Want samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand zich alleen hoeft te voelen.

Het college van Burgemeester en Wethouders,

Jack Mikkers, Jan Hoskam, Huib van Olden, Mike van der Geld, Ufuk Kâhya en Roy Geers