Mooie groene en veiligere rotonde

7 december 2020
Drie kinderen en wethouder Ufuk Kâhya met een schep in de hand

Wat is er nou leuker voor een kind dan een boom planten in de gemeente waar ze wonen? Aan Berend van 6 en Lise-Sophie van 11 van kindcentrum de Hobbit de eer om vandaag samen met wethouder Ufuk Kâhya de eerste boom te planten bij de nieuw aangelegde rotonde Laaghemaal en Oosteinderweg. Niet alleen is de kruising veiliger geworden, met het planten van 12 nieuwe bomen, Iepen, Populieren en Wintereiken wordt het er ook een stuk groener. 

De nieuwe rotonde is in de zomervakantie gereed gekomen en zorgt voor meer verkeersveiligheid. Voor dit verkeerspunt is dat heel belangrijk omdat hier dagelijks veel schoolgaande kinderen van kindcentrum de Hobbit en sportende kinderen van sportvereniging OJC gebruik van maken. Ook maken veel fietsers gebruik van de kruising van en naar de Grote Wielen. Wethouder Kâhya: “Het was een heel drukke kruising. Kinderen moeten veilig naar school of de sportclub kunnen. Ze zijn heel kwetsbaar in het verkeer. Daarom is de nieuwe rotonde er gekomen.”

Een boompje planten

Het is ook belangrijk om kinderen te vertellen over de waarde van bomen en natuur. Voor kinderen is buiten zijn belangrijk. Berend vertelt dat hij heel erg van rennen en klimmen houdt. Maar bomen zijn niet alleen leuk om in te klimmen, ze zijn vooral een bron van zuurstof. Ze maken de leefomgeving mooier en gezonder. En ze brengen meer groen en sfeer in de straat. Berend en Lise-Sophie nemen hun taak heel serieus. Als de Wintereik op zijn plek staat, scheppen de kinderen samen met de wethouder de aarde in de kuil zodat de boom stevig staat. “Vanwege de klimaatverandering hebben we extra groen in de toekomst hard nodig,” aldus de wethouder. “Ook zijn bomen belangrijk voor verschillende dieren. Ze zorgen voor schuilplaatsen en voedsel voor bijvoorbeeld vogels, vleermuizen en insecten.”