Onderzoek en nazorg na jaarwisseling

15 januari 2021
Foto van een kalender met 2021 erop

Ondanks een over het algemeen rustige jaarwisseling in ’s-Hertogenbosch waren de ongeregeldheden in delen van Oost flink. Ze zorgden bij verschillende inwoners voor een onveilig gevoel, en voor schade aan bezittingen. Natuurlijk willen we de relschoppers die hier verantwoordelijk voor zijn, aanpakken. Met de opsporings- en rechtsmiddelen zoals we die kennen in Nederland.

De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de ongeregeldheden. Dat doen ze met een team van 10 mensen. Het onderzoek is nog in volle gang en gaat ook wel enige tijd kosten. Net als politie en Openbaar Ministerie, heeft de burgemeester goede hoop dat er uiteindelijk verantwoordelijken aangehouden kunnen worden.

Schrik bij de bewoners

De gebeurtenissen hebben logischerwijs bij meerdere buurtbewoners een grote impact. Veel mensen die in de omgeving wonen van de ongeregeldheden, waren bang. Verder zijn mensen boos. Want de schade aan bijvoorbeeld eigendom, is niet zo maar te verhalen op de verzekering.

Daarom hebben we op verschillende manieren contact met hen. In de 2 dagen na de jaarwisseling hebben zo’n 1200 inwoners van politie en gemeente een brief ontvangen. Daarin stond uitleg over de aanpak van de veiligheidspartners die avond en nacht. Ook hebben we uitgelegd hoe bewoners kunnen helpen met het onderzoek van de politie. Het verhalen van de geleden schade is ook een belangrijk doel in het politieonderzoek.

De wijkmanager en burgemeester zijn bij verschillende inwoners op bezoek geweest, om over hun zorgen te spreken en vragen te beantwoorden. Verder blijven we aandacht houden voor de wijk en blijven de wijkmanager en wijkpartners (wijkagent, Farent, BrabantWonen) de situatie volgen.

Beelden

Het politieonderzoek richt zich op het voor de rechter brengen van de verantwoordelijken van de ongeregeldheden. Voor dit onderzoek is de politie op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van deze incidenten. Bent u slachtoffer, getuige of in het bezit van beeldmateriaal neem dan contact met de politie op. Dit kan via het algemene politienummer 0900-8844 en de website www.politie.nl.