Onrust, vernielingen en plunderingen binnenstad

26 januari 2021
Foto van de zijkant van een politieauto

Het was een trieste avond voor ’s-Hertogenbosch. Vanaf ongeveer 21.00 uur trokken relschoppers door de binnenstad. Ze vernielden onder andere auto’s, winkelruiten gingen kapot en een aantal winkels is zelfs geplunderd. De relschoppers zorgden met hun gedrag voor angst bij inwoners. Nadat de ME ter plaatse was, werd de rust in ongeveer 30 minuten hersteld. Op dit moment is de situatie rustig, en de politie heeft tientallen aanhoudingen gedaan.

Burgemeester Jack Mikkers: “Ongehoord wat hier vanavond is gebeurd. Deze personen beseffen totaal niet wat voor angst, zorgen, schade en schande ze de inwoners en deze mooie stad brengen. Een stel onverlaten verpest het ontzettend voor veel andere mensen. Gedrag dat veel anderen met mij totaal niet begrijpen.”

De driehoek

Politie, Openbaar Ministerie en gemeente hebben de situatie, die eind van de middag ontstond rond de Van Grobbendoncklaan-Graafseweg nauwlettend gevolgd en vooraf maatregelen genomen. Denk dan aan het afzetten van terreinen en losliggende spullen, en het controleren op losliggende stoeptegels. Aan het begin van de avond heeft de burgemeester besloten tot een veiligheidsrisicogebied en noodverordening. Hiermee werd onder andere preventief fouilleren mogelijk, en is ingezet op het voorkomen van groepsvorming.

Op enig moment werd de situatie grimmiger. De driehoek heeft toen direct besloten tot de inzet van de ME. De snelheid waarmee de groep zich bewoog richting de binnenstad rijmde niet met de opkomstmogelijkheid van de ME. Dat heeft ook te maken met de druk op de politie vanwege onrust op andere plekken. Maar in die periode zijn de vernielingen geweest.

Opsporen, vervolgen en nader onderzoek

Politie en Openbaar Ministerie zullen het maximale doen om de relschoppers op te sporen en te vervolgen. Ook heeft de driehoek bepaald deze avond onafhankelijk te willen laten onderzoeken. Want deze avond is voor iedereen zo heftig en triest, dat we het belangrijk vinden deze nader te evalueren.

Nazorg

De gemeente begint vannacht direct met het opruimen van de schade in de binnenstad. Ook komt er naast de politie-inzet, beveiliging voor verschillende winkelpanden.