Nieuwe energielabels voor gemeentelijke gebouwen

26 februari 2021
Gebouw De Den aan de Dennenlaan in Vinkel

Fotograaf: Sandra Peerenboom

‘s-Hertogenbosch klimaatneutraal in 2050, dat is het doel. De gemeente maakt daarom ook haar eigen gebouwen zo energiezuinig mogelijk. De eerste 32 panden die klaar zijn, hebben nu officieel een nieuw energielabel gekregen.

Wethouder Roy Geers:  “Van deze gebouwen hebben er 21 zelfs een energielabel A gekregen. Een mooi resultaat als je bedenkt dat het vooral oudere gebouwen zijn. We besparen hiermee dus veel energie. En maken de gemeente weer een stuk duurzamer.”

Besparing

In totaal besparen we nu al meer dan 120.000 m3 gas en 530.000 kWh elektra per jaar. De komende maanden werken we verder aan de verduurzaming van de andere panden. Er worden nog heel wat muren, ramen, vloeren en daken geïsoleerd, installaties geplaatst en zonnepanelen gelegd. Eind 2021 hebben naar verwachting alle 99 gebouwen een nieuw energielabel.

Duurzame samenwerking

Vijf aannemers en vier installateurs voeren het werk uit. Samen met hen zijn eerst alle duurzame maatregelen bedacht. Door vanaf het begin samen te werken maken we optimaal gebruik van de kennis en technieken van deze vakmensen.

Bij oplevering krijgen huurders uitleg hoe zij de nieuwe duurzame installaties goed kunnen gebruiken. Na oplevering onderhouden de betrokken bedrijven de installaties. Zo houden zij meteen het energieverbruik in de gaten. En weten we of onze aanpassingen ook echt helpen om het energieverbruik te verminderen.