Veilig stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing

8 februari 2021
Mevrouw op een stembureau met een potlood in haar hand

Op 15, 16 en 17 maart kan er gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezing. Ook in deze coronatijd zorgen we ervoor dat iedereen kan stemmen. Daarom zijn er dit jaar extra mogelijkheden om je stem uit te brengen.

Spreiding over drie dagen

Iedereen mag op maandag, dinsdag of woensdag stemmen. In veel andere gemeenten zijn de extra stemdagen alleen voor kwetsbare mensen. In ’s-Hertogenbosch kan iedereen gebruik maken van de extra dagen. We openen op maandag en dinsdag namelijk meer stembureaus dan is voorgeschreven. Zo zorgen we ervoor dat het rustig blijft in de stembureaus.

Stemmen per brief

Kiezers van 70+ kunnen ook per brief stemmen. Zo kunnen zij eenvoudig door een wandelingetje naar de brievenbus hun stem uitbrengen. Ze ontvangen hierover uiterlijk 6 maart een brief.

Rustige stembureaus

Alle stembureaus voldoen aan de coronamaatregelen. Daarom bevinden stembureaus zich op andere locaties. Kiezers krijgen een overzicht van deze locaties per post toegestuurd en ze staan op onze website. Bovendien is tijdens de verkiezingen via de druktemelder te zien of het ergens druk of rustig is. Zo kunnen kiezers besluiten om naar een ander stembureau of op een ander moment te gaan.

Iemand anders laten stemmen

Iedereen moet voor het stemmen een gezondheidscheck doen. Deze wordt meegestuurd met de stempas. Wie niet naar het stembureau mag komen, kan iemand anders laten stemmen. Dit kan door het onderdeel “volmacht” op je stempas in te vullen.

Meer informatie

Alle informatie over de verkiezingen van de gemeente is te vinden op de pagina Tweede Kamerverkiezingen (www.s-hertogenbosch.nl/verkiezingen).