Weerbaarheid buitengebied ondermijning versterken

24 maart 2021
Tijdelijke huurders in jouw buurt? Lege loodsen trekken criminelen aan. Zie jij illegale activiteiten?

Het gebruik van agrarisch vastgoed voor de productie en opslag van drugs is een groot probleem. Boeren weten dat drugscriminelen op de loer liggen. Uit onderzoek blijkt dat zij ook weleens te maken met pogingen om hun leegstaande gebouwen te laten gebruiken voor criminele activiteiten. Hier gaan zij in heel veel gevallen niet in mee. 

Politie en gemeente verwachten met meer leegstand door de coronacrisis, dat interesse en benaderingen van criminelen alleen maar toeneemt. De weerbaarheid die er is, willen we versterken. Dat doen we preventief en repressief. Op 24 maart zijn gemeente en politie samen op pad gegaan. We gingen in gesprek met eigenaren van boerenbedrijven en andere ondernemers. 

Ook hebben we een aantal preventieve controles uitgevoerd. In een schuur bleek een opslag van hard- en softdrugs. De schuur is hierom onmiddellijk op last van de burgemeester gesloten. Verder zijn geen misstanden gevonden. In totaal zijn meer dan 100 bedrijven bezocht. Veel mensen reageerden positief op ons bezoek.

Wees je bewust van de risico’s 

Doel van de actie is ook eigenaren te waarschuwen. En om hen te informeren wat je kan doen als je benaderd wordt, en waar vermoedens van deze ondermijnende criminaliteit gemeld kunnen worden. Want je kan als eigenaar in een lastige situatie komen als je wordt benaderd door criminelen. 

Burgemeester Jack Mikkers: “In ’s-Hertogenbosch moet iedereen veilig kunnen wonen en ondernemen. Samen kunnen we een vuist maken tegen criminele invloeden in het buitengebied. Het is nodig onze ogen en oren open te hebben voor signalen voor deze vorm van criminaliteit. Weet dat criminelen actief zijn in het buitengebied en misbruik willen maken van jouw pand. Ga er niet op in.” 

Een paar tips

Het snelle, contante geld dat een crimineel aanbiedt, kan verleidelijk zijn. Maar wees je bewust van de grote risico’s wanneer je in contact staat met criminelen, en van de illegaliteit er van. Samen kunnen wij voorkomen dat georganiseerde criminaliteit voet aan de grond krijgt in onze gemeente. Een paar tips waar je op kan letten, en wat je kan doen wanneer je wordt benaderd. 

Wil je je woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

•    Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
•    Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
•    Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de KVK gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
•    Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Dan kun je vragen om een werkgeversverklaring en bel je de werkgever ter controle.
•    Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast.

Komen er mensen ongevraagd op je erf?

•    Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
•    Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
•    Overleg met de wijkagent.
•    Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Als je het niet vertrouwt?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent (vind jouw wijkagent op de website van de politie) of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op of de website van Meld Misdaad Anoniem. Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kun je ook melding doen via de website van Milieuklachten. Ga er in geen geval zelf op af!