Minder criminaliteit, wel meer overlast

15 april 2021
Telefoon met WhatsApp logo

We onderzoeken regelmatig hoe het gaat met de veiligheid in ’s-Hertogenbosch. De coronapandemie en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan hebben onder andere effect op overlast en criminaliteit. Vooral in de eerste maanden van de coronacrisis was dat het geval. Al met al zijn er in 2020 minder misdrijven dan in 2019. De daling gaat vooral om vermogenscriminaliteit, mishandeling en openlijk geweld. Zo zijn er minder woninginbraken en zakkenrollen. Ook is diefstal uit auto’s en andere voertuigen gedaald. 

Op het gebied van overlast zien we een stijging. Doordat meer mensen thuis zijn, wordt er meer woonoverlast ervaren. In de coronatijd was er meer jeugd op straat, en dat heeft ook tot meer overlast geleid. Dit gaat ook over het niet houden van 1,5 meter afstand of samenscholen in de openbare ruimte. 

De overlast die geregistreerd is door personen met verward gedrag en zwervers is in 2020 gestegen. Ook dat is een gevolg van de coronacrisis, maar vroeg ook daarvoor al aandacht. 

Fraude met online handel en oplichting via WhatsApp, is toegenomen. Dat geldt ook voor fietsendiefstal en inbraken in garages, schuurtjes en tuinhuizen.

Burgemeester Jack Mikkers: “Iedereen in ’s-Hertogenbosch moet fijn kunnen wonen. Dat begint bij een veilige omgeving. We zien dat de coronacrisis een diepe impact heeft op de maatschappij. Ook het veiligheidsbeeld wordt hierdoor beïnvloed. We moeten er rekening mee houden dat dit invloed blijft hebben in de komende jaren. Daar werken we samen aan met verschillende veiligheidspartners, want samen zien we meer.”