Bossche draak terug op Stationsplein

28 juli 2021
De goude Bossche draak op zijn paal bij de fontein

De Bossche draak is terug op het Stationsplein. Bijna anderhalf jaar logeerde hij op het voorplein van Het Noordbrabants Museum. Nu is hij terug op zijn eigen fontein.

Wethouder Roy Geers: “Onze draak is dé blikvanger van ’s-Hertogenbosch als je vanuit het station de stad in loopt. Ogenschijnlijk is er aan de fontein niet veel veranderd. Maar achter de schermen is er heel wat werk verzet. Deze restauratie maakt dat we nu én in de toekomst van dit rijksmonument kunnen blijven genieten.”

Restauratie

Bij de restauratie van de drakenfontein kwam heel wat kijken. Tien jaar geleden werden de eerste ideeën over de restauratie al gevormd door BBM restauratiearchitectuur. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaf advies over hoe de fontein het best gerestaureerd en geconserveerd kon worden.

In maart 2020 was het zover en is de drakenfontein heel voorzichtig gedemonteerd. De verschillende delen van de fontein zijn gereinigd en gerestaureerd door het bedrijf Meesters In. Daarna zijn al deze gerestaureerde delen van de fontein per vrachtwagen naar zuid Duitsland gebracht. Daar lagen ze eerst te drogen. Daarna zijn ze door het bedrijf Ibach behandeld met een acrylhars. Deze hars komt tot in alle poriën van de steen. De natuursteen is daardoor beschermd tegen vocht en niet meer gevoelig voor (vorst)schade.

En dan zijn er nog de vier bronzen draakjes. Zij zijn in Haarlem bij het bedrijf Binder Art Services gereinigd en gerestaureerd. De gouden draak is niet gerestaureerd, dat was al eerder gebeurd. Wel heeft Reinaert Vergulders de afgelopen week het laagje bladgoud van de draak op een paar plekjes bijgewerkt.

Oud en nieuw

Niet alle onderdelen van de fontein konden behouden blijven. De rand van het waterbassin van de fontein is nieuw gemaakt. Deze verkeerde in een te slechte staat om goed te kunnen restaureren. De nieuwe rand is gemaakt van Portlandsteen. Deze steen komt uit Engeland en lijkt op de oorspronkelijke Franse steen. Alleen is deze steensoort beter bestand tegen ons weertype.

Ondertussen is op het Stationsplein een nieuwe fundering gestort voor de fontein. Het bedrijf Rots Maatwerk heeft een nieuwe duurzame, technische installatie voor de fontein aangelegd. Deze is aangelegd in de parkeergarage onder het station. En bevindt zich dus niet meer in de tunnel onder de draak. Wel zo makkelijk in het onderhoud.

Tot slot is er opnieuw naar de verlichting van de draak gekeken. Zodat hij niet alleen overdag, maar ook ’s avonds straalt op het Stationsplein.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Bossche draak? Kijk dan ook eens op de website van Erfgoed.