Genomineerden Toegankelijkheidsprijs 2021

15 september 2021
Collage van foto's van de drie genomineerden Toegankelijkheidsprijs 2021

Carlijn Beers, Paul van Gellecom en Theaterfestival Boulevard maken dit jaar kans op het winnen van de Toegankelijkheidsprijs. De prijs gaat naar een inwoner van of organisatie in de gemeente ‘s-Hertogenbosch die zich inzet voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking. De afgelopen maanden kon iedereen mensen en organisaties aanmelden voor de Toegankelijkheidsprijs. Uit alle aanmeldingen heeft de jury deze drie genomineerden gekozen. De winnaar wordt bekendgemaakt in de Week van Toegankelijkheid op 5 oktober 2021.

De genomineerden

Er werden veel mensen en organisaties aangemeld voor de Toegankelijkheidsprijs. Zij zetten zich allemaal in voor een toegankelijk ’s-Hertogenbosch. Dat is hartverwarmend. Deze drie helden sprongen er volgens de jury uit:

  • Carlijn Beers is gastvrouw bij de VrijwilligersAcademie073 en een belangrijke ambassadeur voor vrijwilligerswerk en inclusiviteit. Met haar scherpe blik en met het stellen van belangrijke vragen wordt de VrijwilligersAcademie073 steeds meer toegankelijk. Haar positiviteit is inspirerend en het glas is bij haar altijd halfvol. ’s-Hertogenbosch heeft volgens Carlijn veel moois te geven. Daar moet iedereen, met of zonder beperking, van genieten. Ze stelt zich in een video op YouTube verder voor.
  • Paul van Gellecom maakte van zijn beperking zijn kracht. Door een herseninfarct moest hij opnieuw kijken naar wat hij kon. Dat maakte hem regiocoördinator bij Stichting Niet Aangeboren Hersenletsel Brabant. Ook werkt hij vrijwillig bij andere organisaties. Hij gebruikt zijn eigen kennis en ervaring om anderen met een niet-zichtbare handicap of niet-aangeboren hersenletsel te helpen. In een video op YouTube legt hij uit hoe hij zich inzet voor meer toegankelijkheid.
  • Theaterfestival Boulevard is elke zomer door heel ’s-Hertogenbosch te bezoeken. Het festival wil bezoekers met en zonder beperking ontvangen. Daarom doen ze er veel aan om toegankelijk te zijn. Zo sprak de organisatie van het festival met ervaringsdeskundigen om samen na te denken over toegankelijkheid. Ook zijn er voorstellingen met doventolken en staat in het programma voor wie de voorstellingen goed te bezoeken zijn. Boulevard blijft zich ontwikkelen en wordt elk jaar een stukje toegankelijker. Coralie den Adel vertelt in een video op YouTube meer over de toegankelijkheid van Theaterfestival Boulevard.

Onzichtbare helden zichtbaar maken

Wethouder Ufuk Kâhya: “We willen personen, organisaties en bedrijven uit ‘s-Hertogenbosch stimuleren om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking goed te regelen. We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen dit niet alleen. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we de onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.”

Prijsuitreiking

Een onafhankelijke jury kiest uit de drie kanshebbers de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2021. De jury bestaat uit Ufuk Kâhya (wethouder Welzijn gemeente ‘s-Hertogenbosch), Moustafa Makhlouf (winnaar Toegankelijkheidsprijs 2020), Huub Poels (oud-directeur praktijkonderwijs), André Megens (directeur Stichting ZET) en Bets de Fijter (ervaringsdeskundige). De winnaar ontvangt de wisseltrofee ‘Haantje de Voorste’ en een geldbedrag van € 3.000,-. Wethouder Ufuk Kâhya overhandigt de prijzen op 5 oktober 2021, in de Week van de Toegankelijkheid. Op 6 oktober 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt op de socialmediakanalen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over toegankelijkheid en de Toegankelijkheidsprijs.