Bewoners kiezen locaties voor 97 nieuwe bomen in Zuid

5 oktober 2021
Bomen Pettelaarseweg

In de wijk Zuid planten we tussen november en maart 97 nieuwe bomen. Deze bomen zijn verdeeld over 26 locaties in de wijk. Deze plekken zijn aangewezen door bewoners.

Bomen brengen niet alleen groen en sfeer in de straat, ze houden ook water vast bij hevige regenval en geven schaduw bij hitte. Vanwege klimaatverandering hebben we extra groen in de toekomst hard nodig. Wethouder Mike van der geld (Energie en Klimaat): “Mooi om samen met bewoners te bepalen waar er extra bomen komen, zij kennen hun buurt immers het best”.

Samen met bewoners

Wethouder van der Geld vroeg bewoners in een video om geschikte locaties door te geven. Hij deed dat samen met leerlingen van KC De Vlindertuin, want extra bomen zijn niet alleen goed voor nu, maar ook voor later.

Bewoners konden van juni tot augustus hun wensen aan ons kenbaar maken. We ontvingen maar liefst 349 suggesties, verdeeld over 59 unieke locaties. We hebben alle locaties beoordeeld. Op 26 locaties gaan we aan de slag. We denken na over hoe we bewoners en kinderen ook kunnen betrekken bij het planten van de bomen.

Diversiteit en toekomstbestendig

We kiezen voor bomen die, gezien de klimaatverandering, ook tegen een stootje kunnen. Er komen verschillende boomsoorten, want meer variantie verkleint de kans op ziektes en plagen. We planten o.a. sierappelbomen, krentenbomen, lijsterbessen en bijenbomen. Deze bomen bloeien op verschillende tijdstippen in het jaar en zorgen zo voor meer kleur in de wijk. Daarnaast zijn ze, zowel in het voorjaar als in de nazomer een belangrijke voedingsbron voor vogels en insecten.

Op www.s-hertogenbosch.nl/nieuwebomen vindt u een overzicht van alle plantlocaties en boomsoorten.