Burgemeester Mikkers: Heb oog voor elkaar, praat met elkaar, zorg voor elkaar.

27 november 2021
Foto van burgemeester Jack Mikkers

Beste inwoners,

Ik draai er niet omheen: na gisteren weten we dat we in een lastige 3 weken komen. Een periode waarin we er met elkaar alles aan moeten doen om het coronavirus terug te dringen. Wanneer ons dat gezamenlijk lukt, kunnen we snel weer uitkijken naar versoepelingen. Maar tot die tijd is het voor iedereen: houd je aan de basismaatregelen en heb oog voor elkaar. 

Het is lastig deze tijd, ook voor jongeren, dat weet en zie ik. Op de jongeren richt ik mij hier in het bijzonder. Naast prachtige initiatieven van verbondenheid onder jongeren, bereikt ons vanuit verschillende kanten een oproep via sociale media om Op te staan voor je vrijheid. U heeft deze oproep misschien ook gezien of er van gehoord.

We kennen dit signaal, en samen met politie, wijkmanagement en het jongerenwerk brengen we dit verder in beeld. Opstaan voor vrijheid mag altijd, en het recht op demonstratie is een groot goed. Wel op de juiste manier. En dat is een manier waarbij het andere inwoners geen onveilig gevoel of gevoelens van onrust geeft.

We kunnen ons goed voorstellen dat deze oproep bij u vragen oproept. Bijvoorbeeld wat er mogelijk gaat gebeuren en of deze oproep gaat leiden tot onrust. Dat begrijp ik, want we zien helaas eerder deze week in andere delen van het land onrust en rellen, onder het mom van protest tegen coronamaatregelen. Dat willen in ’s-Hertogenbosch met elkaar voorkomen.

Op dit moment is er bij ons geen aanvraag voor een demonstratie binnengekomen. De oproep en het delen daarvan op sociale media is bij ons bekend en onderzoeken we. Ook bereiden we ons samen met de politie voor op ingrijpen als zich onrust voordoet.

Maar ook u kunt ons helpen. Samen met politie, wijkmanagement, straatcoaches en het jongerenwerk zijn we in gesprek met jongeren. We wijzen hen op consequenties als er sprake is van rellend gedrag. Mijn vraag aan u is om ook met uw kinderen of andere jongeren hierover in gesprek te gaan. Laten we er met z’n allen voor onze jongeren zijn en samen onrust en een onveilig gevoel voorkomen.

December moet een keerpunt worden in de besmettingsgraad. Helaas gebeurt dat met zware maatregelen. Een zure appel, maar we komen sneller naar het moment waarin er versoepelingen mogelijk zijn, wanneer iedereen zich de komende weken goed aan de (basis)maatregelen houdt. Daar zetten de gemeente en talrijke instanties zich voor in, en ik hoop dat ik ook op uw medewerking mag rekenen.

Met Bossche groet,
Jack Mikkers
Burgemeester ‘s-Hertogenbosch